21.06.2019 | 07:00h ► 15:10h Beograd

Tusk: EU prati razvoj situacije u Ormuskom moreuzu

Tusk: EU prati razvoj situacije u Ormuskom moreuzu Foto: Beta / AP
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas u Briselu da Evropska unija nije bila previše pasivna u reagovanju na porast tenzija između Irana i SAD.

"Nekada je bolje ne intervenisati. Najveći problemi u našoj istoriji uvek su bili izazvani previše aktivnom, a ne previše pasivnom politikom", rekao je on nakon samita lidera EU i dodao da pažljivo prate i zabrinuti su zbog razvoja situacije u Ormuskom moreuzu.

Tusk je rekao da nije bilo razloga da se pripremi posebna izjava EU na ovu temu.

EU je pozvala obe strane na uzdržanost i bori se da podrži iranski sporazum o nuklearnoj energiji, koji je u opasnosti da propadne zbog sankcija SAD.

 

Novi samit EU 30. juna o nasledniku Junkera

Novi samit lidera Evropske unije (EU) zakazan je 30. juna posle neuspeha lidera da se dogovore o novom kandidatu na funkciji predsednika Evropske komisije, koji će naslediti Žan-Kloda Junkera.

"Nijedan kandidat nije dobio većinu", izjavio je prethodni noći predsednik Evropskog saveta Donald Tusk posle nekoliko sati razgovora lidera EU o tom ptanju.

"Ponovo ćemo se sastati 30. juna", rekao je Tusk novinarima.

Izbor novog predsednika Evropske komisije postao je zamršen pošto su dve ključne grupe, socijalista i liberala-centra, stavile do znanja da ne podržavaju kandidata konzervativne Evropske narodne partije Martina Vebera, iako je on dobio podršku nemačke kancelarke Angele Merkel.

Tako su sad ojačali položaje kandidati socijalista Frans Timermans i liberala-centra Margret Vestager, ali se izgledi da budu postavljeni za novog čelnika EK daju i drugim ličnostima.

Lideri EU sinoć su usvojili Strategijski program 2019-2024 za ekonomsko i političko jačanje Unije i zaštitu građana i sloboda, a dvodnevni samit danas se završava razgovorima o budžetu u zoni evra.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side