Tusk najavio da će preporučiti novo odlaganje Bregzita
22.10.2019 London

Tusk najavio da će preporučiti novo odlaganje Bregzita

Tusk najavio da će preporučiti novo odlaganje Bregzita Foto: Beta, AP
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da će preporučiti da Evropska unija odobri zahtev Velike Britanije da se produži rok za Bregzit, predviđen za 31. oktobar.

Tusk je večeras na Tviteru napisao da će pozvati preostalih 27 članica Unije da odobre još jedno odlaganje izlaska Velike Britanije iz EU.

On je kazao da će predložiti pisanu proceduru za odlaganje Bregzita, ne navodeći detalje.

Portparolka Evropske komisije Mina Andrejeva izjavila je ranije večeras da se Tusk savetuje s liderima 27 članica EU o zahtevu za odlaganje izlaska Velike Britanije iz EU.

Britanski premijer Boris Džonson u subotu je nevoljno tražio tromesečno odlaganje Bregzita, do 31. januara 2020. godine, pošto ga je parlament obavezao na takav postupak.

Parlament Velike Britanije večeras je u načelu izglasao zakon o sprovođenju sporazuma o Bregzitu, koji je Džonson u četvrtak postigao s EU, ali je potom odbacio vladin predlog rokovnika za debatu o tom zakonu. Džonson je potom odlučio da suspenduje razmatranje sporazuma o Bregzitu u britanskom parlamentu i dodao da se očekuje odluka EU o novom odlaganju Bregzita.

Velika Britanija je prvobitno trebalo da izađe iz EU 29. marta, ali je rok dva puta pomeran pošto je britanski parlament tri puta odbacio prethodni sporazum o Bregzitu koji je s Briselom ispregovarala Džonsonova prethodnica Tereza Mej.
 

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side