20.03.2019 Brisel

Tusk: Moguće kraće odlaganje datuma Bregzita ali uz uslov

Tusk: Moguće kraće odlaganje datuma Bregzita ali uz uslov Foto: Beta / AP
Lideri Evropske unije (EU) spremni su da dozvole kratko odlaganje datuma istupanja Velike Britanije iz članstva u Uniji, ukoliko bi britanski parlament "pozitivno glasao" o sporazumu koji su London i Brisel već postigli, izjavio je danas predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

"U svetlu konsultacija koje sam poslednjih dana imao sa rukovodiocima EU, verujem da je kratko odlaganje moguće ali pod uslovom da (britanski poslanici) pozitivno glasaju o sporazumu o povlačenju", rekao je Tusk novinarima.

Predsednik Evropskog saveta je rekao da je ostaje otvoreno pitanje o dužini odlaganja Bregzita.

Britanska premijerka Tereza Mej zatražila je od EU da odlaganje bude do 30. juna što su neki lideri Unije ocenili da je to kasno i da bi moglo da izazove političke i pravne posledice.

Lideri EU će na dvodnevnom samitu koji sutra počinje u Briselu razgovarati o tom pitanju.

"Ako oni (lideri) prihvate moje preporuke sa pozivitnim glasanjem u Predstavničkom domu (britanskog parlamenta) naredne nedelje, onda bismo mogli da formalizujemo odluku o odlaganju u pisanoj formi", dodao je Tursk koji nije isključio mogućnost novog samita EU naredne nedelje.

Premijerka Mej je rekla da će ponovo organizovati glasanje o sporazumu ali nije navela datum. Britanski parlament je već dva puta odbacio sporazum.

Bregzit zvanično stupa na snagu 29. marta.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side