Tusk: Džonson će dovesti do postavljanja granice sa Irskom
20.08.2019 London

Tusk: Džonson će dovesti do postavljanja granice sa Irskom

Tusk: Džonson će dovesti do postavljanja granice sa Irskom Foto: print screen
Šef Evropskog saveta Donald Tusk rekao je danas da britanski premijer Boris Džonson zapravo podržava "ponovno uspostavljanje granice" između Velike Britanije i Irske, jer ne predlaže "realnu alternativu" "bekstopu" koji je predviđen sporazumom o Bregzitu da bi se izbeglo nastajanje "tvrde granice".

Ključni deo zvaničnog predloga za razvod Evropske unije i Velike Britanije je da posledica ne bude uspostavljanje prave, fizičke granice između njene Severne Irske, i Irske, članice EU.

U sporazumu koji je EU potpisala s bivšom premijerkom Terezom Mej, obe strane su se obavezale na "bekstop", odnosno nepostojanje "tvrde" granice između Irske i Severne Irske posle Bregzita.

"Oni koji su protiv 'bekstopa', a ne predlažu realistična rešenja, u stvari podržavaju ponovno uspostavljanje granice, iako ne žele da to priznaju", objavio je Tusk na društvenoj mreži "Tviter".

Novi britanski premijer insistira da će Velika Britanija izaći iz EU 31. oktobra, sa ili bez dogovora, i traži da iz sporazuma bude izbačena zaštitna mera "bekstop" za koju tvrdi da bi ostavila Veliku Britaniju vezanu za trgovinska pravila EU.

Džonson je u ponedeljak u pismu Tusku zatražio da se otvore ponovni pregovori o "Bregzitu", uz brisanje, kako je to nazvao, "antidemokratskih" odredbi za irsku granicu, ocenivši da bi te odredbe ugrozile mir u Severnoj Irskoj.

Premijer Irske, Leo Varadkar, rekao je posle jednočasovnog telefonskog razgovora s Džonsonom u ponedeljak da neće biti ponovnih pregovora o Bregzitu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side