01.12.2017 Dablin

Tusk: Ako britanska ponuda bude neprihvatljiva za Irsku, biće i za EU

Tusk: Ako britanska ponuda bude neprihvatljiva za Irsku, biće i za EU Foto:Beta / AP
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk upozorio je danas u Dablinu da ukoliko britanski predlog za rešavanje pitanja granice sa Irskom posle izlaska Velike Britanije iz Evropske unije (EU) bude neprihvatljiv za Irsku, neće ga prihvatiti ni EU.

"Želim vrlo jasno da kažem da ukoliko britanska ponuda bude neprihvatljiva za Irsku, biće i za EU", rekao je Tusk novinarima posle sastanka sa irskim premijerom Leom Varadkarom.

"Znam da će to moža teško da prihvate neki britanski političari. Irska je članica EU dok Velika Britanija odlazi iz Unije", dodao je Tusk i dodao da EU u "potpunosti podržava" zahtev Irske da se ne uspostavi "fizička granica" sa Severnom Irskom.

Prema njegovim rečima, zahtevi Irske su i zahtevi EU.

EU je ranije pozvala Veliku Britaniju da potvrdi svoju posvećenost uslovima za izlazak iz članstva kako bi u decembru bili pokrenuti dalji pregovori o izlasku Velike Britanije iz Unije (Bregzit).

Pregovori su još u prvoj fazi, a odnose se na postizanje dogovora o tri pitanja - sudbini evropskih državljana u Velikoj Britaniji posle Bregzita i Britanaca u EU, granici sa Irskom i finansijama.

Druga faza pregovora odnosiće se na buduće trgovinske veze Velike Britanije i EU.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side