Turski sud presudio da Aja Sofija može ponovo da bude džamija
10.07.2020 | 16:16h ► 20:33h Ankara

Turski sud presudio da Aja Sofija može ponovo da bude džamija

Turski sud presudio da Aja Sofija može ponovo da bude džamija Foto: Pixabay
Najviši upravni sud u Turskoj poništio je danas odluku suda iz 1934. godine i time omogućio vladi da povrati prethodni status Aja Sofije kao džamije.

Državno veće - najviši upravni sud Turske presudilo je u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Saveta ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer sumnjaju u autentičnost potpisa osnivača savremene Turske, Mustafe Kemala Ataturka na tom dokumentu.

Odluka suda je u skladu sa predlogom turskog predsednika Režepa Tajipa Erdogana da čuvena građevina koja je pod zaštitom Uneska, uprkos kritikama i zabrinutosti međunarodnih zvaničnika, uključujući Sjedinjene Države, Rusiju i Grčku, ponovo postane džamija.

Turski predsednik i zvanično vratio Aja Sofiju u status džamije 
 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan danas je i zvanično pretvorio Aja Sofiju u džamiju i proglasio je otvorenom za muslimanske vernike, samo nekoliko sati pošto je viši sud zemlje poništio odluku iz 1934. godine kojom je to zdanje iz šestog veka bilo pretvoreno u muzej.

Za svojih 1.400 godina postojanja, Aja Sofija bila je glavna katedrala Vizantijskog carstva, džamija Otomanskog, a muzej u savremenoj, republikanskoj i sekularnoj Turskoj poslednjih 86 godina. Odluka o njenom ponovnom pretvaranju u džamiju izazvala je razočarenje među pravoslavcima.

Ali ispred crkve su se mnogi radovali i desetine ljudi koji su čekali odluku suda su uzvikivali "Alah je veliki" kada je stigla vest.

Samo nekoliko sati posle odluke suda Erdogan je potpisao ukaz kojim se Aja Sofija predaje turskom Predsedništvu za verska pitanja.

Erdogan je tražio da to zdanje koje je pod zaštitom Uneska bude ponovo džamija uprkos rasprostranjenim međunarodnim kritikama - od SAD do pravoslavnih verskih vođa. Taj potez bi mogao da produbi tenzije i sa susednom Grčkom.

Kiparski ministar spoljnih poslova Nikos Hirstodulides, kiparski Grk, je preko svog zvaničnog Tviter naloga napisao da Kipar strogo osuđuje tursko delovanje oko Aja Sofije i napore da skrene domaće javno mnjenje i poziva Tursku da poštuje svoje međunarodne obaveze.

Po njegovim rečima Turska flagrantno krši svoje međunarodne obaveze odlukom da promeni odredbu Aja Sofije, koja je na spisku svetske baštine i predstavlja univerzalni simbol pravoslavne vere.

 
Unesko jako žali zbog odluka turskih vlasti oko Aja Sofije 
 
Unesko jako žali zbog odluke turskih vlasti da "izmene status Aja Sofije", donete bez prethodnog razgovora, izjavila je večeras u saopštenju direktorka Uneska Odre Azule. 
 
Unesko je reagovao na objavu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana o otvaranju bivše crkve Aja Sofije u Istanbulu za muslimanske molitve nekoliko sati pošto je sud otvorio put ka njenom pretvaranju u džamiju ukinuvši njen sadašnji status muzeja.

Državno veće - najviši upravni sud Turske presudilo je u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Saveta ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer su sumnjali u autentičnost potpisa osnivača savremene Turske, Mustafe Kemala Ataturka na tom dokumentu.

Aja Sofija je upisana u spisak Svetske baštine Uneska kao muzej, a to za sobom povlači niz preuzetih pravnih obaveza, navodi se u saopštenju te organizacije UN.
Prema tome, kako se dodaje, država mora da osigura da se ne prave izmene izuzetne univerzalne vrednosti zdanja zapisanog na njenoj teritoriji, a svaka izmena zahteva od države da prethodno obavesti Unesko i, ukoliko je potrebno, da to razmotri Odbor za svetsku baštinu.

Aja Sofija kao deo Istorijske oblasti Istanbula ima jaku simboličnu, istorijsku i univerzalnu vrednost, navodi se u saoštenju.

Kako se dodaje, Unesko je to preneo vlastima u Turskoj u više pisama i poziva turske vlasti da krenu u dijalog pre nego što donesu bilo kakvu odluku koja bi mogla da utiče na univerzalnu vrednost tog zdanja.

autor: AP/TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side