Turska vraća teroriste kalifata Evropi
11.11.2019 Beograd

Turska vraća teroriste kalifata Evropi

Turska vraća teroriste kalifata Evropi Foto: Beta/AP/Burhan Ozbilici
Turska, koja je dugo kritikovala evropske saveznike zbog odbijanja da prime natrag svoje državljane koji su pripadnici terorističke organizacije Islamska država, najavljuje repatrijaciju bez obzira da li su bivši ekstremisti dobrodošli kod kuće ili ne, pišu svetski mediji, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Turska je najavila slanje zarobljenih ekstremista Islamske države njihovim domovima, u okviru napora da se izvrši pritisak na nevoljne evropske države da preuzmu svoje državljane koje su ranije regrutovale ekstremističke grupe, ističe Njujork tajms.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu najavio je da će prve repatrijacije početi danas, ne pojasnivši šta će se dogoditi ako ih njihove matične zemlje ne prihvate.

Turska, rekao je prošlog vikenda, "nije hotel" za pritvorene teroriste Islamske države iz drugih zemalja.

Nije jasno, ističe njujorški list, kako će Turska moći da zakonski vrati državljane čije su državljanstvo poništile njihove matične zemlje. Sojlu se žalio da su u nekim slučajevima evropske države oduzele državljanstvo osumnjičenim teroristima Islamske države, čineći ih apatridima.

Turska je zarobila nekoliko stotina ljudi povezanih s Islamskom državom poslednjeg meseca, dok su njene snage zauzele deo teritorije na severoistoku Sirije, prisilivši tamošnje kurdske snage da napuste nekoliko gradova i najmanje jedan logor, ističe Njujork tajms.

Sojlu je rekao da je Turska zarobila 287 pripadnika terorističke organizacije Islamska država, uključujući žene i decu.

Turski mediji naveli su popis više od 1.000 terorista u Siriji, od kojih su mnoge žene i deca, a dolaze iz Francuske, Nemačke, Belgije, Holandije, Švedske, Finske, Danske, Velike Britanije, Italije i Austrije. Većina je smeštena na teritoriji pod turskom kontrolom na severu Sirije.

Najava turskog zvaničnika da će Ankara deportovati uhapšene bivše ekstremiste Islamske države u njihove matične zemlje, usledila je pošto je holandska vlada oduzela državljanstvo ženi na dan njenog hapšenja u Turskoj, ističe Gardijan.

Prema prošlomesečnim izveštajima, dve Holanđanke osumnjičene za pripadnost Islamskoj državi, pobegle su iz sirijskog logora pa su s decom posetile ambasadu svoje zemlje u Ankari, zahtevajući da budu vraćene kući. Turske vlasti su ih uhapsile, a Holandija je jednoj od njih, koja je imala i marokansko, oduzela holandsko državljanstvo.

Sojlu je rekao da će napori za repatrijaciju uključivati i pojedince kojima je oduzeto evropsko državljanstvo i koji su pravno bez državljanstva, ali, ocenjuje Gardijan, nije jasno kako će to izvesti. Neke zemlje zahtevaju provere putnika u avionima, pre nego što se dopusti da avion uđe u njihov vazdušni prostor.

Turska je dugo kritikovala evropske saveznike zbog toga što su odbijali da prime pripadnike Islamske države koji su njihovi državljani i sada tvrde da će ih poslati natrag bez obzira da li su bivši ekstremisti dobrodošli kod kuće ili ne, naglašava televizija Juronjuz.

Pitanje stranih džihadista naći će se na dnevnom redu sastanka međunarodne koalicije protiv Islamske države 14. novembra u Vašingtonu, gde će se okupiti oko 30 zemalja, naveo je Juronjuz, pozivajući se na izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Francuske.

Tvrdnja da će evropski džihadisti verovatno biti vraćeni iz Turske u svoje matične zemlje u suprotnosti je s komentarima evropskih zvaničnika od pre dve sedmice, ističe Juronjuz.

Francuska, Velika Britanija i Belgija su među državama koje su tvrdile da bi teroristi Islamske države trebalo da se suoče s pravdom u Siriji i Iraku, gde su počinjeni zločini. Dok će se vraćeni ekstremisti Islamske države verovatno suočiti s pravdom u svojim matičnim zemljama, brojni stručnjaci ipak izražavaju bojazan da većina dokaza protiv njih možda neće moći biti iznesena pred sud.

Evropa, koja ima najveći strateški interes za ono što se događa na Bliskom istoku, nikada se nije bavila svojim pripadnicima terorističke organizacije Islamska država, što sada dolazi na naplatu, ocenjuje američka televizija CNN, ističući da je vreme da se evropske zemlje usredsrede na haos pred svojim pragom.

Reakcija Velike Britanije na nedavno hvatanje terorista Islamske države koji se nalaze u američkom pritvoru, bila je oduzimanje njihovog državljanstva, što je, ocenjuje CNN, potez jednako koristan kao i kolektivno guranje glave u pesak.

Višestruka upozorenja obaveštajne zajednice ukazivala su da bi propadanjem kalifata mogli biti obnovljeni napori pripadnika Islamske države za napade na ciljeve u Evropi. Ta upozorenja su se povećala sada kada su Turska i njeni saveznici ušli u severnu Siriju, gde je neizvesna budućnost kurdskih Sirijskih demokratskih snaga (SDF).

SDF kažu da u svojim zatvorima imaju oko 800 evropskih ekstremista, a u kampovima još 700 žena i oko 1.500 dece.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side