13.10.2017 Istambul

Turska vojska postavlja posmatračake stanice u sirijskoj provinciji Idlib

Turska vojska postavlja posmatračake stanice u sirijskoj provinciji  Idlib Foto: pixabay
Turska vojska objavila je danas da je počela s postavljanjem "posmatračkih stanica" u severozapadnoj sirijskoj provinciji Idlib u okviru primene sporazuma o deeskalaciji u toj provinciji koja je pod kontrolom ekstremista vezanih s Al Kaidom.

Turski generalštab saopštio je da su juče počeli sa postavljanjem posmatračkih stanica.

Prema turskim medijima veliki vojni konvoj sa oklopnim vozilima stigao je sinoć u provinciju Idlib.

Dnevnik Hurijet javlja danas da je tridesetak oklopnih vozila sa oko 100 turskih vojnika prešlo granicu tokom noći, navodeći da bi taj broj mogao da se poveća u narednim danima.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je da je kasno sinoć raspoređeno najmanje 16 oklopnih vozila, pet tenkova i vojne snage, i to nekoliko dana posle dolaska turske izviđačke misije u toj oblasti.

Turska vojska je 8. oktobra izvela izviđačke operacije pripremajući se za uspostavljanje jedne od četiri zone deeskalacije u Siriji, prema dogovoru koji su u Astani postigli Rusija, Iran, i Turska. Rusija i Iran podržavaju sirijske vladine snage a Turska podržava pobunjenike.

Zone deeskalacije uključuju provinciju Idlib, deo susednih provincija Hama, Alep i Latakija.

Jedan pobunjenički borac je rekao da su se turske snage rasporedile blizu graničnog prelaza u provinciju Idlib između oblasti pod kontrolom Kurda i zone pod kontrolom sirijskih pobunjenika.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side