Turska usvojila zakon o oslobađanju zatvorenika
14.04.2020 Ankara

Turska usvojila zakon o oslobađanju zatvorenika

Turska usvojila zakon o oslobađanju zatvorenika Foto: Beta/AP/Burthan Ozbilici
Turski parlament usvojio je zakon na osnovu kojeg će biti oslobođeno oko 90.000 zatvorenika da bi se smanjila prenatrpanost u zatvorima u jeku pandemije koronavirusa.


Prema zakonu koji je odobren noćas smanjuju se neke kazne i prebacuje se u kućni pritvor oko 45.000 zatvorenika koji trenutno odslužuju kazne u otvorenim zatvorima.

Zatvorenici sa presudama vezanim za drogu, seksualno zlostavljanje, ubistvo, nasilje u kući i terorizam nisu obuhvaćeni ovom merom koja treba da smanji sadašnju zatvorsku populaciju od preko 280.000 zatvorenika.

Desetine novinara, opozicionih aktivista, političara i drugih ostaju u zatvoru zato što su mnogi od njih pritvoreni po optužbama vezanim za terorizam.

Opozicione stranke i grupe za odbranu ljudskih prava kritikovale su novi zakon koji je usvojen glasovima vladajuće stranke i njenih nacionalističkih saveznika.

"Oni koji su osuđeni na nefer suđenjima prema suviše širokim turskim zakonima o terorizmu sada moraju da se suoče sa izgledima infekcije od te smrtonosne bolesti", rekla je aktiviskinja Amnesti intrernešenala Turska Milena Bujum.

Pored smanjenja nekih zatvorskih kazni, prema zakonu oslobađaju se i žene sa malom decom, bolesni i zatvorenici stariji od 65 godina.

Oslobađanje zatvorenika treba da počne ove nedelje.

Turski ministar pravde objavio je juče da je 17 zatvorenika u otvorenim zatvorima zaraženo korona virusom i da je troje umrlo.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side