Turska demantuje da je namerno držala avion sa grčkim ministrom u vazduhu
15.10.2020 Beograd

Turska demantuje da je namerno držala avion sa grčkim ministrom u vazduhu

Turska demantuje da je namerno držala avion sa grčkim ministrom u vazduhu Foto: pixabay.com
Turska je danas negirala optužbe Grčke da je Ankara odbila dozvolu za preletanje avionu u kome je bio grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas, prisiljavajući avion da ostane u vazduhu 20 minuta.


Grčka državna televizija ERT prenela je da je avion kojim se vraćao Dendijas iz Bagdada prethodnog dana kružio iznad Mosula 20 minuta jer mu turske vlasti nisu odobrile let preko svog vazdušnog prostora.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske negiralo je tvrdnje da je avion namerno zadržan na ulazu u turski vazdušni prostor, insistirajući da nije poslat plan leta.

Prema turskom ministarstvu, avion kojim je Dendijas otputovao u Irak se pokvario a grčka vlada je obezbedila drugi avion koji je poleteo bez potrebnog plana leta.

"Kada je avion stigao u naš vazdušni prostor, plan je hitno zatražen od iračkih vlasti, i čim je plan stigao let je nastavljen bezbedno", navedeno je u saopštenju ministarstva.

Portparol grčke vlade Stelios Pecas rekao je da je to još jedna u nizu provokacija Ankare.

On je, odgovarajući na pitanje o incidentu na redovnoj konferenciji za novinare rekao da je Turska dala različita objašnjenja situacije i izrazio nadu da se "ova pojava i ovaj incident nikada neće ponoviti u budućnosti".

Incident se dogodio usred obnovljenih tenzija između Grčke i Turske zbog morskih granica i prava na eksploataciju energije, nakon što je Ankara ove sedmice ponovo poslala svoj istraživački brod Oruk Reis u sporne vode istočnog Sredozemlja.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side