11.09.2019 Kambera

Troje državljana Australije u zatvoru u Iranu

Troje državljana Australije u zatvoru u Iranu Foto: pixabay.com
Dve žene sa dvostrukim britansko-australijskim državljanstvom i jedan Australijanac privedeni su u Iranu, a jedna od žena je osuđena na 10 godina zatvora, javili su danas australijska vlada i mediji.

Australijsko ministarstvo spoljnih poslova i trgovine saopštilo je da pruža konzularnu pomoć njihovim porodicama i navelo je da ne može davati dodatne kkomentare zbog obaveza o čuvanju privatnosti.

Ministarstvo je takođe pozvalo Australijance da slede njegove savete za putovanje koje uključuje upozorenje da stranci rizikuju arbitrerno zatvaranje u Iranu.

Britansko-australijaska blogerka i njen dečko Australijanac privedeni su pre 10 nedelja dok su putovali kroz Aziju, preneo je londonski list Tajms. 

Profesorka sa dvojnim britansko-australijskim državljanstvom koja je studirala na Kembridžu i držala predavanja na australijskom univerzitetu odvojeno je privedena i osuđena na 10 godina zatvora, preneo je list. Prema listu ona se drži u samici, ali se ne zna za šta je osuđena.

Ona se nalazi u zatvoru gotovo godinu dana, javila je australijska televizija.

Australijska vlada, i mediji nisu objavili imena privedenih.

Njih troje se nalaze u zatvoru Evin u Teheranu gde se drži i 41-ogodišnja Britanka iranskog porekla Nazanin Zagari'Retklif, od 2016. godine pod optužbom za špijuniranje, naveoje Tajms.

Blogerka se nalazi u istom delu zatvora za ženske političke zatvorenike kao Zagari-Retklif, naveo je list.

Iranske vlasti rekle su blogerki da je drže u okviru plana za olakšanje razmene zatvorenika sa Australijom, naveo je list pozivajući se na anonimne izvore upoznate sa tim slučajevima.

Blogerka i njen dečko su bili u Iranu u okviru puta koji je počeo u Australiji pre tri godine, piše britanski list.

Australija upućuje svoje državljane da "preispitaju svoju potrebu putovanja" u Iran, što je drugo najviše upozorenje, posle upozorenja da se uopšte ne putuje u neku zemlju.

Više stranaca, većinom sa dvojnim državljanstvom, nalazi se u zatvorima u Iranu. Ta zatvaranja predsavljaju sredstvo pritiska Teherana u kontekstupogoršanja odnosa sa zapadnim zemljama posle jednostranog američkog povlačenja iz iranskog nuklearnog sporazuma zaključenog u Beču 2015.godine.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side