Morales: U toku je pokušaj državnog udara
09.11.2019 | 12:25h ► 12:35h La Paz

Morales: U toku je pokušaj državnog udara

Morales: U toku je pokušaj državnog udara Foto: Beta/AP/Juan Karita
Predsednik Bolivije Evo Morales objavio je da je "u toku pokušaj državnog udara", nakon pobune policajaca u tri grada.


"Sestre i braćo, naša demokratija je u opasnosti zbog pokušaja državnog udara koji su nasilničke grupe povele protiv ustavnog poretka. Pred međunarodnom zajednicom osuđujemo taj napad na pravnu državu", naveo je Morales na Tviteru nakon hitnog sastanka s ministrima.

Morales je pozvao narod da "brani demokratiju".

"Pozivam naš narod da u miru brine o demokratiji i ustavu da bi se sačuvali mir i život kao najveće dobro iznad svih političkih interesa", naveo je bolivijski lider.

Najmanje tri policijske jedinice su se juče pobunile protiv Moralesa, u gradovima Sukre, Kočabamba i Santa Krus.

Vlada Bolivije je za sada isključila mogućnost angažovanja vojske protiv pobunjenih policajaca.

Prva se juče pobunila taktička jedinica u centralnom gradu Kočabamba, a uskoro potom i specijalci u glavnom gradu Sukreu i uporištu opozicije Santa Krusu.

"Otkazali smo poslušnost", rekao je jedan policajac iz Kočabambe, dok je drugi naveo da će policija "biti na strani naroda, a ne uz generale". Obojici su lica bila sakrivena.

Na snimcima koji su direktno emitovani na televiziji vidi se dvadesetak policajaca koji se penju na krov zgrade policijske uprave sa bolivijskom zastavom dok ih desetine mladih demonstranata hrabre s ulice.

"Policija Čukisake (četvrti Sukrea) ujedinila se u podršci saborcima koji su otkazali poslušnost u Kočabambi", rekao je, takođe maskirani, policajac iz Sukrea.

Regionalni lider Luis Fernando Kamačo, medijski najvidljiviji i najradikalniji bolivijski opozicionar, zatražio je danas od vojske i policije da u krizi izazvanoj reizborom Moralesa stanu na stranu opozicije.

Kamačo je bio na mitingu u La Pazu kada je stigla vest o pobuni u Kočabambi. Okupljeni demonstranti su skandirali "Prijatelju policajče, narod je s tobom".

Kriza u Boliviji traje već tri nedelje, a u postizbornom nasilju je život izgubilo troje ljudi dok je oko 200 povređeno.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side