Tri mrtva u obračunu u Kolumbiji
20.02.2018 Bogota

Tri mrtva u obračunu u Kolumbiji

Tri mrtva u obračunu u Kolumbiji Foto: Pixabay
Dva policajca i čovek za kog se pretpostavlja da je nekadašnji član Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK) poginuli su danas u obračunu na jugu Kolumbije, saopštio je ministar odbrane te zemlje.

Ministar Luis Karlos Viljegas je rekao da je do incidenta došlo u regionu San Visente del Kaguan, nekadašnjem uporištu gerilaca, kada su policajci pokušali da pretresu dva naoružana čoveka.
 
Dva policajca su umrla u bolnici dok je navodni pripadnik FARK ubijen na mestu.
 
"Policajci (...) su napadnuti vatrenim oružjem i bombom koja nije eksplodirala", naveo je Viljegas.
 
Ministar unutrašnjih poslova je naveo da "sve upućuje" na to da su dva čoveka otpadnici nekadašnje pobunjeničke grupe, koja je danas razoružana i pretvorena u političku partiju.
 
Mirovni sporazum potpisan 2016. predvidjao je razoružanje oko 7.000 boraca najmoćnije gerile u Latinskoj Americi, a ticao se i oko 2.600 civilnih i paravojnih saradnika kao i 2.500 gerilaca u zatvorima. Prema podacima vlade i eksperata, oko 1.100 boraca FARK nisu prihvatili proces kojim je okončan poluvekovni oružani sukob.
 
Ti otpadnici su najvećim delom umešani u trgovinu drogom i nelegalno rudarenje.
 
U ratu izmedju oružanih snaga Kolumbije i gerilaca ubijeno je najmanje 260.000 ljudi, više od 60.000 je nestalo a oko 7,4 miliona je interno raseljeno.
 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side