Trampov govor i vatromet kod Maunt Rašmora, starosedeoci osudili događaj
04.07.2020 Vašington

Trampov govor i vatromet kod Maunt Rašmora, starosedeoci osudili događaj

Trampov govor i vatromet kod Maunt Rašmora, starosedeoci osudili događaj Foto: Beta/AP/Alex Brandon
Predsednik Donald Tramp uputio je sinoć, uoči Dana nezavisnosti u SAD, apel nezadovoljnim belim glasačima četiri meseca pred izbore i optužio demonstrante koji se bore protiv rasizma da vode "nemilosrdnu kampanju brisanja američke istorije".

Protesti su "nemilosrdna kampanja za brisanje naše istorije, klevetu naših heroja, brisanje naših vrednosti i indoktrinaciju naše dece", rekao je Tramp.

"Nećemo biti ućutkani", poručio je američki predsednik kod Maunt Rašmora, gde je priređen i vatromet.

Tramp je one koji su skrnavili spomenike lidera Konfederacije nazvao "besnom ruljom".

Starosedeoci Amerike besni su otkako je predsednik najavio vatromet u Maunt Rašmoru u Južnoj Dakoti, spomeniku na zemlji za koju smatraju da je im je ukradena pre više od jednog veka.

Tramp je rekao da spomenik Maunt Rošmor "nikada neće biti oskrnavljen i da heroji koje predstavlja nikada neće biti uništeni".

Kako piše Glas Amerike, starosedeoci su doveli u pitanje i tajming događaja, jer osim što se održava u trenutku kada se Amerikanci bore protiv rasizma i policijske brutalnosti, održava se i u trenutku kada se plemena bore protiv širenja koronavirusa.

"On mrzi Indijance... Nema drugog razloga da dođe ovde", kaže za Trampa stanovnik Sikangu Lakote, čiji su preci pripadali plemenu Lumi.

Sa njim se slaže meštanin Fil Tu Igl, koji je izvršni direktor Veća za dogovor, koje radi na tome da se priznaju prava Sedam vatrenih veća - istorijske konfederacije plemena koja polažu prava na Crna brda.

"Za mene, Maunt Rašmor je simbol etničkog čišćenja, prisilne asimilacije i krađe naše teritorije. Tramp nas samo podseća kako se nastavlja genocid nad našim narodom", kaže Tu Igl.

Nacionalni spomenik Maunt Rašmor je isklesan u steni. Prikazuje 18-metarske skulpture glava bivših predsednika SAD.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side