04.01.2018 Vašington

Trampov advokat traži da se spreči objavljivanje knjige o predsedniku SAD

Trampov advokat traži da se spreči objavljivanje knjige o predsedniku SAD Foto: Beta, AP
Advokat američkog predsednika Donalda Trampa danas je nagovestio da će tražiti da se spreči objavljivanje nove knjige o predsedniku SAD u kojoj je predstavljen kao neznalica o kojem ni najbliži saradnici nemaju dobro mišljenje, preneo je "Vašington post" (The Washington Post).

Zbog knjige novinara Majkla Volfa "Vatra i bes: Unutar Trampove Bele kuće" (Fire and Fury: Inside the Trump White House), koja treba da izađe sledeće nedelje, Tramp je već ljutito kritikovao svog bivšeg glavnog stratega Stivija Benona kome je takođe zaprećeno zbog citata u knjizi.

Advokat Čarls Harder je Volfu i izdavaču "Henri Holt end kompani" (Henry Holt and Co) poslao obaveštenje u kojem se navodi da se razmatraju optužbe za klevetu i zahtev da se "odmah obustavi i prestane dalje objavljivanje, izdavanje ili distribucija knjige", njenih odlomaka ili delova.

Delovi knjige već su objavljeni. Tramp je u njima predstavljena kao hvalisavi milijarder koji nije ni želeo da bude predsednik, već da predsedničkom kampanjom ojača svoj brend.

Za predsednika SAD se navodi da ne zna puno toga, da ne može ni da shvati složene probleme, dok se citiraju reči medijskog mogula Ruperta Mardoka koji je rekao da je Tramp "idiot".

Benon je u knjizi oštro kritikovao Trampovu decu. Za sastanak s ruskim državljanima tokom kampanje, na kojem je bio Trampov sin, Benon je rekao da je "izdajnički" i "nepatriotski".

Advokati su već optužili Benona da je prekšio ugovor o poverljivosti, dok je Tramp za njega rekao da je "izgubio razum".

"Stivi Benon nema ništa sa mnom ili mojim predsednikovanjem. Kada je otpušten, ne samo da je izgubio posao, već je izgubio i razum", naveo je Tramp juče u saopštenju za svog bivšeg saradnika koji je letos, kako je tada navedeno, dao ostavku, posle čega se vratio u desničarski Brajbart njuz (Breit­bart News).

Odgovor Bele kuće je značajan iskorak u odnosu na oktobar kada je Tramp za Benona rekao da je njegov prijatelj i da razume njegove stavove.

Tramp se juče veći deo dana nervirao zbog knjige, rekli su zvanićnici i savetnici, dok je portparolka Bele kuće rekla da je predsednik "besan", navodi Vašington post.

Predsednik SAD je vikao na osoblje u Beloj kući zato što su razgovarali s Volfom koji je tokom prvih meseci mandata provodio vreme u radnom delu Bele kuće bez pratnje.

Volf je rekao da je Tramp bio upoznat s njegovim radom i da je dozvolio drugima da razgovaraju s njim. U odlomku koji je objavio magazin Njujork (New York), navodi se da je autor obavio više od 200 razgovora "u periodu od 18 meseci s predsednikom" i članovima njegovog tima.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side