Tramp uvodi Turskoj sankcije zbog ofanzive na severoistok Sirije
14.10.2019 Vašington

Tramp uvodi Turskoj sankcije zbog ofanzive na severoistok Sirije

Tramp uvodi Turskoj sankcije zbog ofanzive na severoistok Sirije Foto: Beta/AP/Evan Vucci
Američki predsednik Donald Tramp objavio je da uvodi nove sankcije Turskoj, prekida trgovinske pregovore i podiže carine na čelik u nastojanju da izvrši pritisak na Ankaru da zaustavi vojnu ofanzivu u Siriji protiv kurdskih snaga koje Turska smatra terorističkom pretnjom.

Tramp je rekao da će uskoro potpisati izvršno naređenje kojim se dozvoljava da se uvedu sankcije sadašnjim i bivšim turskim zvaničnicima. SAD će takođe odmah prekinuti pregovore, koje predvodi ministartvo trgovine oko trgovinskog sporazuma vrednog 100 milijardi dolara sa Turskom, navodi se u Trampovom saopštenju.

"Ovim Narđenjem omogućiće se Sjedinjenim Državama da uvedu snažne dodatne sankcije za one koji su moguće uključeni u kršenje ljudskih prava, blokiranje primirja, sprečavanje raseljenih ljudi da se vrate kući, nasilnom vraćanju izbeglica ili pretnjama miru, bezbednosti ili stabilnosti u Siriji. Naređenjem se odobrava širok niz posledica, uključujuići finansijske sancije, blokiranje imovine, ili zabrana ulaska u SAD", navodi se u tom dokumentu.

Nedelju dana pre turske invazije Tramp je naložio da tridesetak američkih vojnika sklone iz severoistoka Sirije što je po mišljenju kritičara dalo zeleno svetlo Turskoj da krene protiv Kurda, koji su pomogli Ameriku u borbi protiv ekstremista Islamske države.

On je rekao da će oko 1000 američkih vojnika kojima je naredio da napuste Siriju ostati na Bliskom istoku da spreče ponovo snaženje pretnje od islamske države.

U saopštenju izdatom večeras u kome se odobravaju ekonomske sankcije Turskoj, Tramp je jasno rekao da će američki vojnici potpuno napustiti Siriju.

Vojnici će biti preraspoređeni i ostati u regionu.

On je rekao da će njihova misija biti da prate situaciju i da spreče ponavljanje 2014. godine, kada su borci Islamske države, koji su se organizovali u Siriji kao borbene snage, upali u susedni Irak i preuzeli kontrolu nad severom i zapadom Iraka. Tramp je rekao da će mali broj američkih vojnika u bazi na jugu Sirije tamo ostati.

Tramp je napisao da turska ofanziva dovodi civile u opasnost i preti miru, bezbednosti i stabilnosti u regionu. Rekao je da je jasno dao do znanja turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da turske akcije ubrzavaju humanitarnu krizu i stvaraju uslove za moguće ratne zločine.

Rekao je da Turska mora da osigura bezbednost civila, uključujući verskih i etničkih manjina.

Kako je naveo potpuno je spreman da "brzo uništi tursku privredu" ako turske vođe nastave tim opasnim i destruktivnim putem.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side