14.11.2017 Manila

Tramp: U trgovini sa SAD mora se ophoditi na fer način

Tramp: U trgovini sa SAD mora se ophoditi na fer način Foto: Beta/AP
Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas na kraju svoje azijske turneje da sve zemlje koje trguju sa SAD "znaju da su se pravila promenila".


"Prema Sjedinjenim Državama mora se ophoditi na fer i recipročni način", napisao je Tramp u Tviter poruci iz Manile, poslednjeg mesta na njegovoj turneji pre nego što krene nazad za Vašington kasnije danas.

"Masivni trgovinski deficiti moraju brzo da se smanje", napisao je on o manjkovima na američkoj strani.

To je tema koju je Tramp neprestano isticao tokom dvonedeljnog putovanja u okviru koga je posetio Japan, Južnu Koreju, Kinu, Vijetnam i Filipine, uključujući i bilateralne susrete sa vođama tih zemalja.

Tramp naglašava da će deficiti od više milijardi dolara u korist trgovinskih partnera SAD, biti svedeni na nulu, i da opšta trgovinska razmena mora da bude fer i uzajamno profitabilna.

U izjavi neposredno po dolasku na treći i poslednji samit tokom putovanja, godišnji samit vođa zemalja istočne Azije, on je napisao komentar osvrćući se na skup od prethodnog dana, sastanak Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN). 

"Upravo stigao na ASEAN50 na Filipinima za poslednju stanicu sa svetskim vođama. Dovešće do FER TRGOVINSKIH SPORAZUMA, ne kao horor predstave prošlih administracija. Zatim odlazim za Vašington D.C. Stekao sam mnogo dobrih prijatelja". 

U Manili na konferenciji Asocijacije zemalja jugoistočne azije (ASEAN) i kasnijem Istočnoazijskom samitu, Tramp se trudio da pojača veze sa zemljama tog regiona sa ciljem da sklopi bilateralne trgovinske sporazume rađe nego multilateralne i da poveća pritisak na Severnu Koreju da odustane od svog nuklearnog programa.

Među najnovijim Trampovim prijateljima u regionu je filipinski predsednik Rodrigo Duterte koga je Tramp više puta hvalio i s kim se juče šalio. Duterte vodi bespoštednu akciju protiv trgovaca drogom, uz ubijanje, bez sudskog postupka, što je izazvalo negodovanje aktivista za ljudska prava.

Tramp nije javno kritikovao Dutertea zbog te politike, već je rekao da on i Duterte imaju "izvanredan odnos".

Bela kuća je kasnije saopštila da su razgovarali o grupi Islamska država, ilegalnoj drogi i trgovini tokom 40-minutnog sastanka. Predstavnica za štampu Sara Hakabi Sanders rekla je da je pitanje ljudskih prava "kratko" pomenuto u kontekstu borbe Filipina protiv ilegalne droge.

U filipinskom saopštenju posle susreta navodi se da dva predsednika nisu pominjala ljudska prava.

Međutim kasnije je izdato i treće, zajedničko saopštenje, u kojem se navodi da su oni naglasili da su ljudska prava i dostojanstvo ljudskog života neophodni.

Duterteov rat protiv droge je zabrinjava aktiviste za ljudska prava širom sveta jer oni kažu da je dozvolio policajcima i pojedincima željnih osvete da ignorišu sudski proces i uzmu pravdu u svoje ruke. Državni zvaničnici ocenjuju da je više od 3.000 ljudi, uglavnom korisnika i trgovaca droge, ubijeno na taj način. Grupe za ljudska prava međutim kažu da je pravi broj bliži 9.000, navodi agencija AP.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side