Tramp: Turska kupovina ruskog sistema S-400 stvara ozbiljne izazove
13.11.2019 Vašington

Tramp: Turska kupovina ruskog sistema S-400 stvara ozbiljne izazove

Tramp: Turska kupovina ruskog sistema S-400 stvara ozbiljne izazove Foto: Beta, AP
Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je večeras da turska kupovina ruskog odbrambenog sistema S-400 stvara ozbiljne izazove, ali da se nada da oni mogu da budu prevaziđeni.

Tramp je rekao da je o tome večeras razgovarao s predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom kog je primio u Beloj kući i dodao da je od šefa američke diplomatije Majka Pompea i drugih savetnika tražio da rade na rešavanju tog problema.

Predsednik SAD je kazao i da želi da učvrsti trgovinski sporazum sa Turskom kako bi razmena dve zemlje porasla na 100 milijardi dolara.

Turska, članica NATO, izazvala je gnev Vašingtona kada je odlučila da kupi sistem S-400 za koji SAD navode da predstavlja pretnju alijansi i američkim avionima.

Na tursku kupovinu ruskog sistema Trampova administracija je odgovorila izbacivanjem Turske iz programa proizvodnje borbenih aviona F-35.

Erdogan je večeras rekao da je Turska "duboko povređena" rezolucijom Predstavničkog doma Kongresa SAD kojom je formalno priznat genocid nad Jermenima od snaga Otomanskog carstva u vreme Prvog svetskog rata.

Na konferenciji za medije u Beloj kući, turski predsednik je kazao da ta rezolucija, usvojena 29. oktobra, ima potencijal da baci "veliku senku na odnose dve zemlje".

Erdogan je dodao da o događaju od pre 104 godine treba da odlučuju istoričari, a ne političari.

Istoričari procenjuju da je do 1,5 miliona Jermena ubijeno u vreme Prvog svetskog rata i posle njega, a mnogi naučnici smatraju masovna ubistva Jermena prvim genocidom u 20. veku.

Turska negira da je reč o genocidu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja