25.05.2019 | 10:35h ► 14:00h Tokio

Trgovina s Japanom problem za Trampa

Trgovina s Japanom problem za Trampa Foto: Beta/AP/Evan Vucci
Predsednik SAD Donald Tramp danas je u zvaničnoj poseti Japanu tokom koje će razgovarati s carem Naruhitom, a jedna od tema mogu biti problematični trgovinski odnosi dve države.

Trgovinski odnosi između Vašingtona i Tokija manje su napeti od carinskog rata sa Pekingom.

Smatra se da je suficit od 70 milijardi dolara sa SAD beznačajan u odnosu na suficit Kine od 379 milijardi dolara.

Ipak, sporovi između Japana i SAD su dugotrajni pa su tako Tokio i Vašington još uvek daleko od potpisivanja bilateralnog sporazuma koji je Tramp tražio još pre dve godine, od povlačenja iz trgovinskog sporazuma Trans-pacifičko partnerstvo (TPP), kažu analitičari i političari o obe strane.

Premijer Japana Šinzo Abe pažljivo se dodvoravao Trampu i pre nego što je preuzeo dužnost i njihovom srdačnom, prijateljskom vezom sa golf terena pomogao je da se održe odnosi dve države.

Iako se Tramp u više navrata žalio na trgovinski disbalans, posebno u automobilskoj i industriji auto delova, jer su Honda i Tojota čest odabir Amerikanaca, tenzija oko japanskog izvoza nije dostigla vrhunac kao u kasnim 1980-im, kada su ljuti američki radnici u automobilskoj industriji razbijali japanska vozila.

Čvrst stav Trampove administracije prema Kini, uključujući tarife na kinesku robu vrednu 200 milijardi dolara koje su nedavno uvedene, gotovo je ponavljanje "japanskog udarca" od pre nekoliko decenija.

Da bi se ublažile tenzije, posebno u pogledu izvoza vozila, japanski proizvođači automobila prebacili su veći deo svoje proizvodnje za Ameriku u SAD, ulažući kumulativno 51 milijardu dolara i gradeći 24 proizvodna pogona, od kojih su mnogi u oblastima u kojima se sa malo toga može oživeti ekonomija.

Prema Japanskom udruženju proizvođača automobila, ove investicije su stvorile oko 1,6 miliona radnih mesta.

Međutim, trgovina ostaje neuravnotežena jer je u aprilu izvoz Japana u SAD skočio za skoro 10 odsto, dok je uvoz američke robe porastao za 2,3 odsto. Japanski trgovinski suficit porastao je za skoro 18 odsto na 723 milijarde jena (6,6 milijardi dolara).

"Tramp današnje sporove vidi kao nastavak ranijih sukoba", kaže Kristin Vekasi, profesorka političkih nauka na Univerzitetu Mejn.

Ona kaže da trenutni pregovori neće dovesti do "čudesnog" otvaranja japanskog tržišta za američke proizvode iako su japanski zvaničnici rekli da će povući crtu na koncesijama koje su napravljene radi pridruživanja TPP, koje je zagovarala administracija Trampovog prethodnika Baraka Obame.

"Japan već kupuje puno od Sjedinjenih Država", rekla je Vekasi.

Japanskim uvozom iz SAD dominiraju hrana, hemikalije, mašine i uređaji, dok su automobili manje zastupljeni.

Dženeral motors iz Detroita, prodao je samo 562 Kadilaka, 708 Ševroleta, šest Bjuika i nekoliko drugih brendova u Japanu u fiskalnoj godini koja se završila u martu. Nasuprot tome, Tojota je prodala 2,3 miliona od otprilike 5 miliona vozila prodatih na japanskom tržištu.

Stručnjaci se generalno slažu da neravnoteža odražava nedostatak japanskih interesa, a ne značajne trgovinske barijere.

Trgovinski razgovori ne mogu diktirati ukuse potrošača.

Trampova administracija je označila auto uvoz kao pretnju američkoj nacionalnoj bezbednosti, iako je vlada odložila odluku o povećanju tarifa za uvoz automobila za šest meseci.

Tramp je sugerisao da će nastaviti sa tarifama ako trgovinski predstavnik SAD Robert Lajthajzer, veteran trgovinskih pregovora iz dana "japanskog udarca", ne uspe da dobije koncesije iz Japana i Evropske unije.

Osim automobila, Vašington je zabrinut da američki poljoprivredni proizvodi neće dobiti poštenu ponudu, budući da Japan sklapa trgovinske sporazume sa Australijom i Evropom.

Tokom posete Japanu ranije ovog meseca, američki sekretar za poljoprivredu Soni Perđu obukao je kecelju i uzeo pribor za roštilj, pozivajući Japan da kupi još američke govedine.

"Tretirajte nas kao primarnog kupca na način na koji smo mi tretirali japanske proizvode dugi niz godina'', rekao je on na krovu trgovačkog centra u Tokiju.

Perđu se vratio u Vašington sa obećanjem iz Japana da će ukloniti restrikcije na američki izvoz govedine. Ovaj potez omogućava uvoz stoke u Japan po prvi put od 2003. godine, kada je Japan postavio granice zbog zaštite od takozvane "bolesti ludih krava".

Američko ministarstvo poljoprivrede procenjuje da bi izvoz govedine i proizvoda od goveđeg mesa SAD mogao skočiti do 200 miliona dolara godišnje, iako se suočavaju sa oštrom konkurencijom iz Australije i Kine.

Japan i dalje nameće ograničenja na mnoge poljoprivredne proizvode, nastojeći da sačuva sigurnost svoje hrane i politički važne ruralne izborne jedinice, a Perđu je priznao da širi trgovinski sporazum sa Tokiom ne može biti skopljen brzo.

Nakon što su godinama bili pod pritiskom da otvore svoja tržišta, japanski zvaničnici i poslovni lideri su vatreni zagovornici slobodnije trgovine.

Obično smireni glavni izvršni direktor Tojote Akio Tojoda, koji je predsednik Japanskog udruženja proizvođača automobila, bio je ogorčen zbog ideje da uvoz automobila predstavlja pretnju sigurnosti vrednu uvođenja carina.

"Zaprepastili smo se kada smo čuli predlog da naši dugogodišnji doprinosi i zapošljavanja u SAD nisu dobrodošli. Kao predsednik, duboko sam ožalošćen ovom odlukom", rekao je on ranije ove nedelje.

Tojoda je dodao da bi svaka trgovinska restriktivna mera bila ozbiljan udarac američkoj automobilskoj industriji i ekonomiji, jer "ne bi samo ugrozila američke potrošače, već bi negativno uticala na globalnu konkurentnost vozila proizvedenih u SAD i smanjila investicije kompanije u SAD".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side