20.11.2018 | 20:36h ► 22:53h Beograd

Tramp: CIA nije došla do konačnog zaključka o ubistvu Kašogija

Tramp: CIA nije došla do konačnog zaključka o ubistvu Kašogija Foto: Beta / AP
Američka Centralna obaveštajna služba (CIA) nije uspela da sa sigurnošću utvrdi da li je saudijski prestolonaslednik naredio ubistvo novinara Džamala Kašogija, izjavio je večeras američki predsednik Donald Tramp.


"CIA se osvrnula na to pitanja, ali nije ništa apsolutno sigurno nije našla", rekao je Tramp novinarima u Beloj kući.

Američki predsednik Donald Tramp nije večeras isključio mogućnost umešanosti saudijskog prestolonaslednika u ubistvo novinara Džamala Kašogija ali je dodao da to neće uticati na "besprekorne odnose" između SAD i Saudijske Arabije.

"Moguće je da je prestolonaslednik (Muhamed bin Salman) imao saznanja o tom tragičnom događaju, možda jeste a možda i nije", naveo je Tramp u saopštenju.

Američki predsednik je dodao da se možda nikada neće saznati okolnosti smrti novinara u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

"U svakom slučaju, SAD žele da ostanu besprekorni partner Saudijske Arabije", dodao je Tramp navodeći razloge te "strateške alijanse" među kojima su "borba protiv zajedničkog neprijatelja Irana, kao i borba protiv radikalnog islamističkog terorizma".

Tramp je rekao i da bi bilo "ludo'' otkazati prodaju oružja vrednu 110 milijardi dolara, kao što su neki u Kongresu predlagali, jer bi ga, u tom slučaju Saudijska Arabija kupila negde drugde, prenosi Asošijejtid preš, a bila bi ugrođena i stabilnost cena nafte ;pošto je Rijad njen glavni svetski izvoznik.

Američki predsednik je dodao da obaveštajne agencije nastavljaju da analiziraju sve informacije o ubistvu Kašogija.

Novinar, kritičar saudijskih vlasti koji je pisao za Vašington post, ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu gde je otišao po dokumenta potrebna za venčanje sa turskom državljankom.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side