Tramp: Sastanak sa Rohanijem nije u planu, ali nikad ništa ne isključujem
24.09.2019 | 09:15h ► 17:24h Njujork

Tramp: Sastanak sa Rohanijem nije u planu, ali nikad ništa ne isključujem

Tramp: Sastanak sa Rohanijem nije u planu, ali nikad ništa ne isključujem Foto: Beta / AP
Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da u ovom trenutku nije planiran sastanak sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem, ali je uneo neizvesnot da bi do susreta u Njujorku možda moglo da dođe na marginama Generalne skupštine UN.

"U ovoj fazi nemamo ništa planirano", rekao je Tramp novinarima i dodao "nikada ništa ne isključuje".

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je sinoć više od sat i po sa Rohanijem.

Jelisejska palata je sa kratko saopštila da je francuski predsednik izložio iranskom predsedniku kako Francuka vidi napad na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

Francuska, Nemačka i Velika Britanija sinoć su saopštile da je Iran odgovoran za te napade i apelovale na Teheran da se uzdrži od novih provokacija. Rohani je juče novinarima rekao da njegova delegija ide u Njujork uprkos nevoljnosti američke administracije da im izda vize.

Tenzije između Teherana i Vašingtona rastu od maja 2018. kada su se SAD povukle iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i ponovo uvele sankcije toj zemlji u okviru održavanja maksimalnog pritiska.

 

Tramp rekao svetskim vođama u UN da stave svoj narod na prvo mesto

Donald Tramp poručio je danas drugim svetskim liderima u Generalnoj skupštini UN da pametne vođe stavljaju budućnost sopstvenog naroda i zemlje na prvo mesto.

Tramp je rekao da budućnost ne pripada globalistima već onima koji štite svoje građane i poštuju svoje susede.

Tramp je govorio na početku generalne debate 74. godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN. Po tradiciji generalnu debatu je otvorio generalni sekretar UN Antonio Gutereš, a za njim je govorio predstavnik Brazila, novi brazilski predsednik Žair Bolsonaro.

Tramp prisustvuje sastancima i govorima u UN, gde će biti tri dana. On je ukazao na nisku stopu nezaposlenosti u SAD i rekao da su u svemu što rade SAD usmerene na to da "osnaže snove i stremljenja" svojih građana.

Tramp je naglasio da prioritet daje samoopredeljenju nacije umesto savezu i globalizaciji.

Rekao je da SAD žele mir, saradnju, uzajamnu dobit sa svima, ali da da nikad neće prestati da brani američke interese.

 

Tramp: Nijedna odgovorna vlada ne bi trebalo da subvencioniše Iran

Donald Tramp rekao je danas da sve države imaju dužnost da deluju protiv Irana i da nijedna odgovorna vlada ne bi trebalo da subvencioniše Iran.

Tramp je u obraćanju Generalnoj skupštini UN naveo da su SAD postavile najviši nivo sankcija Iranu i da dok se iransko "preteće ponašanje nastavlja" sankcije neće biti ukinute već samo mogu biti pooštrene.

Njegovi komentari došli su u jeku tenzija između Irana i Saudijske Arabije.

Nemačka, Francuska, Velika Britanija i Saudijska Arabija optužuju Iran da ;je odgovoran za napad od 14. septembra na saudijska naftna postrojenja. Iran je odbacio optužbe nazivajući ih neodgovornim.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side