11.08.2017 | 10:36h ► 11:34h Vašington

Tramp proglasio rat opijatima u SAD

Tramp proglasio rat opijatima u SAD Foto: Beta, AP
Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će zvanično proglasiti krizu prekomerne upotrebe opijata u SAD i obećao da će pojačati vladine napore za suzbijanje epidemije.

Tramp je rekao da prekomerna upotreba opijata zahteva hitnu akciju američkih vlasti, navodi agencija AP.

"Potrošićemo mnogo vremena, truda i novca na rešavanje krize", rekao je on.

Predsednik SAD je naveo da radi na izradi dokumenata kako bi deklaracija o ovom pitanju bila uskoro formalizovana.

Američka komisija za lekove nedavno je pozvala Tramp da proglasi nacionalnu krizu u cilju suzbijanja zavisnosti od opijata.

Preliminarni izveštaj komisije pokazuje da svakog dana 142 osobe umru od predoziranja lekovima, što je jednako broju žrtava od 11. septembra "svake tri nedelje".

Tramp je dobio izveštaj o razmeri upotrebe opijata u SAD tokom svog 17-dnevnog boravka u američkoj saveznoj državi Nju Džerzi.

On je ocenio da je nacija zavisna o opijata veliki problem koji se hitno mora rešiti.

 

Većina Amerikanaca protiv pokušaja ukidanja Obamakera

Velika većina Amerikanaca smatra da je vreme za efikasnije realizovanje "Obamakera" (Obamacare), a ne za ukidanje tog zakona o zdravstvenom osiguranju, pokazuju danas objavljeni rezultati istraživanja.

Nestranačka Fondacija porodice Kajzer (Kaiser Family Foundation) sprovela je istraživanje pošto u Senatu prošlog meseca nije izglasan predlog ;republikanaca o povlačenju nekih odredbi zakona o zdravstvu bivšeg predsednika Baraka Obame.

Četiri od pet ispitanika se izjasnilo da želi da administracija predsednika Donalda Trampa preduzme akcije koje će doprineti dobrom funkcionisanju Obaminog zakona, a ne da sprečava njegovu realizaciju.

Na 10 učesnika ankete, samo tri želi da Tramp i republikanci nastave s pokušajima ukidanja Obamakera i donošenjem novog zakona o zdravstvu.

Većina anketiranih, u odnosu skoro dva prema jedan, smatra da je dobro što je Senat odbio republikanski predlog prošlog meseca.

Tramp i republikanski kongresmeni biće odgovorni za sve eventualne probleme u zdravstvu pošto oni kontrolišu vlast, smatra šest od 10 ispitanika.

Istraživanje Fondacije Kajzer pokazalo je da 52 odsto ispitanika ima pozitivan stav o Obaminom zakonu, što je za devet odsto više nego kada je Tramp izabran prošlog novembra.

Američki predsednik je u četvrtak kritikovao lidera republikanske većine u Senatu Miča Mekonela što republikanci, koji imaju većinu u Senatu, nisu uspeli da ukinu Obamin zakon, predloživši da bi Mekonel možda trebalo da se povuče ;ako ne može da progura taj ili druge zakone.

U telefonskoj anketi je od 1. do 6. avgusta učestvovalo 1.211 ljudi.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side