12.12.2017 | 08:21h ► 08:35h Vašington

Tramp pozvao na reformu imigracionog sistema

Tramp pozvao na reformu imigracionog sistema Foto: Beta, AP
Predsednik SAD Donald Tramp pozvao je sinoć, nekoliko sati posle napada u njujorškom metrou u kojem su tri osobe povređene, na reformu sistema imigracije u SAD, jer sadašnji omogućava "mnogim opasnim ljudima" da uđu u zemlju.

Ističući da je uhapšena osoba osumnjičena za napad ušla u SAD kroz sistem takozvane "lančane migracije", Tramp je rekao da ta osoba nije "zadovoljavala propise" za zaštitu nacionalne bezbednosti SAD.

Lančana migracija, termin koji koriste oni koji se protive migraciji, označava osobe koje su legalno ušle u SAD preko rođaka koji već žive u toj zemlji.

"Pokušaj napada u Njujorku podrvđuje da Kongres mora hitno da usvoji zakonske reforme za zaštitu Amerikanaca", rekao je Tramp.

Prema njegovim rečima, Kongres bi trebalo da ukine "lančanu migraciju" navodeći da bi odgovorni za teroritistčke napade trebalo da dobiju oštrije kazne, čak i smrtnu u nekim slučajevima.

Njujorška policija saopštila je da je mladić od 27 godina koji je u ponedeljak aktivirao improvizovanu bombu u njujorškom metrou, u SAD došao pre sedam godina iz Bangladeša, sa vizom za ljude čiji su rođaci građani SAD ili stalno naseljeni u toj zemlji.

Navedeno je da je Ahajed Ulah živeo u Bruklinu. Prema zvaničnicima, on je policiji rekao da ga je na napad inspirisala Islamska država, ali da nema kontakte s tom grupom.

 

Tri žene zatražile od Kongresa da istraži Trampovo nedolično seksualno ponašanje

Tri žene koje su prošle godine optužile američkog predsednika Donalda Trampa za neprimereno seksualno ponašanje, zatražile su od Kongresa da otvori istragu o tome, jer su dve od njih navele da su bile žrtve seksualne agresije.

"Tražim od članova Kongresa da ostave na stranu političku pripadnost i istraže Trampovo neprimereno seksualno ponašanje", izjavila je novinarima jedna od tri žena, Rejčel Kruks, koja je radila na recepciji Trampove kule u Njujorku.

Prema njenim rečima, Tramp ju je poljubio u usta bez njene saglasnosti 2005. godine, kada je imala 22 godine i radila u njegovoj firmi.

Rejčel Kruks je rekla da je tada bila "šokirana" i osetila se ugroženom. Ona je nedavno dala intervju za američku televiziju En-Bi-Sinjuz (NBCnews) zajedno sa druge dve žene, Samantom Holvi i Džesikom Lids.

Samanta Holvi, koja je učestvovala na takmičenju Mis SAD u prostorijama Trampove kompanije, rekla je da je tada milijarder bio iza kulisa i neprimereno se ponašao prema takmičarkama.

Džesika Lids je sa svoje strane navela da ju je Tramp seksualno uznemiravao, dok su zajedno leteli sedamdesetih godina, dodajući da ju je milijarder stalno dodirivao i insistirao da je poljubi.

Te tri žene, koje su u odvojenim izjavama odlučile da javno iznesu optužbe tokom predizborne kampanje, zajedno su ponovo govorile javno posle izbijanja seksualnog skandala producenta Harvija Vajnstajna.

Bela kuća je potom reagovala navodeći da su svedočenja te tri žene "apsurdna" i da su to "lažne optužbe s političkom pozadinom".

Portparolka Bele kuće Sara Sanders izjavila je da je Tramp već ranije odbacio optužbe i dodala da su optužbe upućene pre izbora i da je odgovor na njih taj da je narod poverio Trampu mandat da bude predsednik.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side