09.01.2018 Vašington

Tramp pozvao na kompromis o imigraciji ali ne odustaje od zida

Tramp pozvao na kompromis o imigraciji ali ne odustaje od zida Foto: Beta / AP
Američki predsednik Donald Tramp pozvao je danas poslanike u Kongresu da pronađu kompromis o imigraciji i rešenje o statusu nekoliko hiljada dece koja su ilegalno stigla u SAD ali je ostao nepopustljiv o gradnji zida na granici s Meksikom.

"To bi trebalo da bude zakon ljubavi", rekao je Tramp na sastanku u Beloj kući s demokratskim i republikanskim poslanicima oba doma Kongrea na kojem je bilo dozvoljeno prisustvo novinara tokom sat vremena.

"Mislim da bi to moglo da bude urađeno veoma brzo", rekao je Tramp izrazivši žaljenje zbog stepena "animoziteta i mržnje" između demokrata i republikanaca koji "kvari", kako smatra, politički život u SAD već nekoliko godina.

Trampova administracija u septembru je ukinula program DACA, koji mlade imigrante bez dokumenata štiti od deportacije. Tim programom, koji je inicirao bivši predsednik SAD Barak Obama 2012. godine, bilo zaštićeno oko 690.000 mladih.

Tramp je zatražio da se trajno reši pitanje tih ljudi, koji tamošnji mediji nazivaju "Sanjarima" (Dreamers).

Američki predsednik je na sastanku govorio o bezbednosti graniica navodeći da je potreban zid. Ocenio je da nije potrebno da zid bude duž cele granice s Meksikom zbog prirodnih prepreka kao što su reke i planine, ali nije dao procenu tačnoj o dužini koju želi.

Tramp je na sastanku ponovio da treba da se okonča "lančana imigracija", odnosno spajanje porodica kao i godišnje lutrije dobijanja zelene karte (Green Card Lottery).

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side