11.05.2018 Vašington

Tramp otvara ambasadu u Jerusalimu putem video veze

Tramp otvara ambasadu u Jerusalimu putem video veze Foto: Beta / AP
Predsednik SAD Donald Tramp će se prisutnima na otvaranju američke ambasade u Jerusalimu u ponedeljak obratiti putem video veze, izjavio je danas američki ambasador u Izraelu Dejvid Fridman.

"Prema onome što ja znam, predsednik će se zvanicama obratiti putem video veze", rekao je novinarima Fridman, bez preciziranja da li će obraćanje biti uživo ili unapred snimljeno.

SAD u ponedeljak otvaraju ambasadu u Jerusalimu uprkos protivljenju međunarodne zajednice i Palestinaca. Priznanje Jerusalima kao glavnog grada samo Izraela i preseljenje ambasade iz Tel Aviva, što je predsednik SAD Donald Tramp objavio 6. decembra, predstavlja ispunjenje njegovog predizbornog obećanja ali i cepanje decenijama poštovanog međunarodnog konsenzusa.

Tramp je izražavao želju da lično bude prisutan na ceremoniji, ali će ga ipak predstavljati pomoćnik državnog sekretara Džon Saliven, kao i ćerka Ivanka i zet Džared Kušner.

"Svi smo veoma srećni i nestrpljivi da učestvujemo u takvom istorijskom događaju", rekao je ambasador Fridman.

On je rekao da očekuje "oko 800 ljudi", uključujući veliku delegaciju američkog Kongresa, na otvaranju ambasade koja će se privremeno nalaziti u zgradi američkog konzulata, dok se ne izgradi nova zgrada.

Ali on je rekao da se radi o "bilateralnoj" američko-izraelskoj ceremoniji, minimizujući tako informacije prema kojima će brojne diplomate zemalja koje ne priznaju Jerusalim kao izraelsku prestonicu ignorisati događaj, navodi AFP.

Fridman je rekao da ne zna da li će se članovi američke delegacije sastati s palestinskim liderima. Oni od 6. decembra i Trampove odluke o Jerusalimu odbijaju kontakte s Amerikancima, ocenjujući da oni ne mogu biti smatrani nepristrasnim posrednicima.

On je takođe izneo uveravanja da je ta američka odluka, koja boli Palestince isto koliko raduje Izraelce, zasnovana na "interesima SAD" i da nije doneta u očekivanju protivusluga od Izraela.

"Dugoročno, ubeđeni smo da ta odluka stvara šansu za napredak u mirovnom procesu zasnovanom na realnosti a ne na fikciji, i verujemo da će ona dovesti do veće stabilnosti", rekao je Fridman. 

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side