20.01.2018 Vašington

Tramp optužio demokrate za blokadu federalnih službi

Tramp optužio demokrate za blokadu federalnih službi Foto: Beta, AP
Američki predsednik Donald Tramp ocenio je danas da su demokrate krive za delimičnu finansijsku blokadu američkih federalnih službi.

Tramp je napisao na Tviteru da su demokrate želele da mu "poklone lep poklon" povodom obeležavanja prve godišnjce njegove inauguracije, navodi agencija AP.

"Demokrate su lako mogle da postignu dogovor, ali su umesto toga odlučili da se igraju politike blokade", naveo je on.

Predsednik SAD je optužio demokrate da se više bave ilegalnim migrantima nego "velikom američkom vojskom ili bezbednošću na opasnoj granici sa Meksikom".

Tramp je rekao da republikancu u Senatu umaju 51 mesto, a da je za usvajanje zakona bilo potrebno 60 glasova, dodajući da republikanci zato moraju da osvoje više mesta na izborima.

Delimično zatvaranje američkih federalnih službi stupilo je na snagu nakon neuspelog pokušaja da republikanci i demokate u Senatu postignu kompromis o budžetu. Predstavnički dom Kongresa izglasao je zakon kojim se produžava finansiranje budžeta do 16. februara, ali ga Senat juče nije potvrdio uprkos intenzivnim pregovorima republikanaca i demokrata i intervencijom američkog predsednika Donalda Trampa.

Zatvaranje nekih saveznih agencija stupilo je snagu u ponoć, ali nije moguće predvideti koliko će trajati.

Uoči odlučujućeg glasanja u Senatu o Zakon o privremenom finansiranju vlade, za koji je bilo potrebno 60 glasova, Tramp je na Tviteru napisao da "stvari izgledaju loše".

Zatvaranje saveznih uprava događa se na prvu godišnjicu mandata Donalda Trampa, a dve strane u Kongresu za nastalu situaciju krive jedna drugu.

To je prva blokada savezne vlade od oktobra 2013, kada je trajala 16 dana.

Demokrate uslovljavaju glasanje dogovorom o zaštiti od deportacije 700.000 mladih imigranata koji su dovedeni u zemlju kao deca i tu ilegalno ostali. Tramp je prekinuo program iz vremena njegovog prethodnika Baraka Obame koji daje zaštitu tim mladim imigrantima.

On traži da budući dogovor o imigraciji uključi novac za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side