11.01.2019 Vašington

Tramp nije spreman da proglasi vanredno stanje oko finansiranja zida

Tramp nije spreman da proglasi vanredno stanje oko finansiranja zida Foto: Beta/AP/Jacquelyn Martin
Američki predsednik Donald Tramp rekao je danas da bi bilo lako za njega samo da proglasi vanredno stanje i tako dođe do saveznog novca da izgradi zid duž američko-meksičke granice, ali da neće to tako brzo uraditi jer veruje da će članovi Kongresa glasati za taj novac.

"Lako rešenje za mene je da proglasim nacionalno vanredno stanje... ali, neću to da uradim tako brzo. To je nešto što Kongres može da uradi", rekao je Tramp danas u Beloj kući u razgovoru sa državnim i lokalnim zvaničnicima oko granične bezbednosti i sigurnih zajednica.

Tramp je nagovestio je da bi uskoro mogao da proglasi vanredno stanje i upotrebi sredstva iz vojnog budžeta za izgradnju zida duž američko-meksičko granice pošto nije uspeo da ubedi Kongres da mu obezbedi direktno finansiranje za taj projekat.

Američka federalna vlada ušla je u delimičnu blokadu pošto nije bilo dogovora o budžetu, budući da Tramp insistira da se u njega uključi 5,7 milijardi dolara za zid na granici s Meksikom, što odbijaju demokrate koje imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa.

Delimična blokada vlade SAD, izazvana sporom oko Trampovog zahteva, danas je ušla u 21. dan, čime se po dužini izjednačila s blokadom iz vremene predsednika Bila Klintona. Zbog blokade oko 800.000 zaposlenih u federalnim službama ne mogu da dobiju platu.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side