Tramp: Neophodne velike reforme UN
24.04.2017 | 20:02h ► 20:29h Njujork

Tramp: Neophodne velike reforme UN

Tramp: Neophodne velike reforme UN Foto: Beta, AP
Američki predsednik Donald Tramp ocenio je danas da su u UN potrebne "velike reforme" kritikujući postupanje svetske organizacije tokom kriza u Siriji i sa Severnom Korejom.

Tramp se danas u Beloj kući sastao sa ambasadorima zemalja članica Saveta bezbednosti UN.

Predsednik SAD je rekao da je odgovor UN na nedavni napad hemijskim oružjem u Siriji bio "razočaravajući" i da bi Savet bezbednosti UN trebalo da uvede nove sankcije Severnoj Koreji zbog njenih nuklearnih i balističkih proba jer je ta zemlja "istinska pretnja svetu, hteli mi da o tome govorimo ili ne".

Tramp je rekao da odavno smatra da UN "podbacuju", mada imaju "ogroman potencijal". "Jednostavno se ne vidi da UN rešavaju sukobe", ali "smatram da će to sada početi da se dešava", rekao je Tramp.

 

Tramp osudio masakr nad Jermenima ali ga nije nazvao genocidom

Tramp je danas govorio o masakru nad Jermenima za vreme Otomanskog carstva ali taj masakr nije nazvao genocidom jer bi takva izjava izazvala nezadovoljstvo Turske s kojom Tramp želi saradnju u Siriji, ocenila je agencija AP.

Tramp je rekao da je ubijanje Jermena tokom Prvog svetskog rata "mračno poglavlje" u istoriji i dodao da je potrebno sećanje na takva dešavanja da se ne bi više nikad ponovila.

Istoričari procenjuju da je u Otomanskom carstvu tokom i posle Prvog svetskog rata ubijeno milion i po Jermena što smatraju prvim genocidom 20. veka.

Naslednica carstva, Turska Republika, proglašena 1923. godine, negira da je to bio genocid, već da su to bile žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada Otomanskog carstva, čiji je broj preuveličan i da je pogibije bilo na obe strane. Turska navodi da je tada poginulo između 250.000 i 500.000 ljudi.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side