Tramp negira da je američkog ambasadora u EU pitao o istragama u Ukrajini
14.11.2019 Vašington

Tramp negira da je američkog ambasadora u EU pitao o istragama u Ukrajini

Tramp negira da je američkog ambasadora u EU pitao o istragama u Ukrajini Foto: Beta/AP/Evan Vucci
Predsednik SAD Donald Tramp negirao je da je američkog ambasadora u EU Gordona Sondlenda pitao o istragama u Ukrajini, dan pošto je 25. jula razgovorao telefonom s ukrajinskim predsednikom.


O razgovoru Trampa sa Sondlendom 26. jula, javnost je upoznao najviši diplomatski predstavnik SAD u Ukrajini Vilijem Tejlor, tokom prvog dana javnih saslušanja svedoka u procesu opoziva Trampa u Predstavničkom domu Kongresa SAD.

Tejlor je svedočio da je jedan od njegovih podređenih čuo Sondlenda kako telefonom priča s Trampom 26. jula.

Sondlend je pozvao Trampa sa svog mobilnog telefona, a diplomata je čuo da je predsednik SAD pitao o "istragama".

Tramp je negirao da zna za taj razgovor, rekavši da je "prvi put čuo za to".

Zvaničnik upoznat sa dešavanjima rekao je da je službenik o kojem Tejlor govori politički savetnik u Ambasadi SAD u Kijevu Dejvid Holms.

Holms je pozvan da svedoči pred Kongresom u petak.

Proces opoziva Trampa pokrenule su demokrate u Predstavničkom domu kada se saznalo da je predsednik SAD u telefonskom razgovoru 25. jula vršio pritisak na predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da istraži Trampovog rivala Džozefa Bajdena, mogućeg kandidata demokrata na predsedničkim izborima 2020. godine.

Tramp je od Zelenskog tražio da istraži da li je Bajden kao potpredsednik SAD prekinuo istragu ukrajinskog tužioca o gasnoj kompaniji "Burisma" u čijem je Upravnom odboru bio njegov sin Hanter, kao i istragu o poslovanju Hantera Bajdena u toj firmi i o ukrajinskom mešanju u američke izbore 2016. godine.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja