19.09.2018 Varšava

Tramp neće izaći u susret Poljskoj da sankcijama zaustavi Severni tok 2

Tramp neće izaći u susret Poljskoj da sankcijama zaustavi Severni tok 2 Foto: Beta/AP/Evan Vucci
Predsednik SAD Donald Tramp kritikovao je u susretu sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom u utorak u Vašingtonu ruski gasovod Severni tok 2, ali je rekao i da SAD neće izaći u susret poljskim vlastima i sankcijama zaustaviti ruski projekat.


"Ne planiramo to (sankcije). Jednostavno smatramo da je veoma nesrećno što Nemci plaćaju milijarde dolara za isporuke gasa iz Rusije. I verujte mi da se to nemačkim građanima ne sviđa", kazao je Tramp nakon sastanka, javlja danas državni Poljski radio koji je predsedniku u Beloj kući postavio pitanje o eventualnim sankcijama.

Zvanična Varšava od početka je protiv izgradnje ruskog gasovoda na dnu Baltika i njegovog proširenja Severni tok 2, između ostalog zato što time ruske isporuke u Zapadnu Evropu zaobilaze teritoriju Poljske, ali i Ukrajine i Slovačke, a i stoga što umesto da diverzifikuju izvore gasa, učvršćuju zavisnost Evrope od ruskog gasa.

"Donald Tramp mi je rekao da se Nemcima uopšte ne isplati takva zavisnost od ruskih isporuka i kazao mi je da ne razume stav Nemačke. Ja sam rekao da je to opasno za Evropu i za Poljsku zato što znači rusku dominaciju na tržištu Evrope", rekao je sinoć poljski predsednik Duda u intervjuu za poljsku državnu televiziju TVP.info.

Poljski predsednik kao argument u susretu sa Trampom upotrebio je i to da će Severni tok 2 otežati Amerikancima da izvoze u Evropu svoj tečni prirodni gas za koji je Poljska izgradila novi terminal u luci Švinoujšće na Baltičkom moru.

Šef poljske diplomatije Jacek Čaputovič koji je u julu tvrdio da SAD razmatraju da preko sankcija blokiraju izgradnju Severnog toka 2 kazao je nakon Trampovog odbijanja da posegne za sankcijama Poljskom radiju da nije razočaran jer je važno pre svega to što je Tramp potvrdio da je kritički raspoložen prema projektu Severni tok 2, javio je Poljski radio.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side