15.11.2017 Vašington

Tramp nazvao azijsku turneju istorijskom

Tramp nazvao azijsku turneju istorijskom Foto: Beta, AP
Predsednik SAD Donald Tramp rekao je danas da je njegov put po Aziji pokazao da položaj Amerike u Svetu "nikad nije bio jači".

Tramp je tokom polusatnog obraćanja iz Bele kuće govorio o dvonedeljnoj azijskoj turneji, i kako je rekao, da želi da upozna naciju sa "ogromnim uspesima" tokom putovanja i posete Japanu, Južnoj Koreji, Kini, Vijetnamu i Filipinima.

On je rekao da je putovanje bilo "istorijsko" i da su se prema SAD ophodili sa "izvanrednom toplinom, gostoprimstvom i što je najvažnije, poštovanjem".

Posebno je insistirao na dve centralne tačke svog putovanja, severnokorejskoj pretnji i trgovinskoj razmeni sa Azijom.

Tramp je rekao da će raditi što je brže moguće da eliminiše velike trgovinske deficite sa američkim trgovinskim partnerima.

On je rekao da je ključni cilj njegovog upravo završenog putovanja po Aziji da insistira na fer i recipročnoj trgovinskoj razmeni. Rekao je da je "neprihvatljivo" da američki trgovinski deficit sa drugim zemljama iznosi oko 800 milijardi dolara godišnje.

"Počećemo da ga smanjujemo što je moguće brže", rekao je Tramp.

Tramp je rekao da su se SAD i Kina dogovorile da nije prihvatljiv takozvani dogovor "zamrzavanje za zamrzavanje" sa Severnom Korejom.

Radi se o predlogu koji su podržali Kina i Rusija, prema kome bi Severna Koreja zamrzla svoj nuklearni program a zauzvrat bi SAD i Južna Koreja prekinuli svoje vojne vežbe.

Tramp je rekao da je kineski predsednik Si Đinping uvideo da Severna Koreja sa nuklearnim oružjem predstavlja ozbiljnu pretnju i da će Kina izvršiti ekonomski pritisak na Pjongjang.

"Dogovorili smo se da nećemo priznati takozvani sporazum zamrzavanje za zamrzavanje, poput sporazuma koji su stalno propadali u prošlosti", rekao je Tramp.

Tramp je rekao da je cilj da se Severna Koreja bude bez nuklearnog oružja i dodao je da vreme ističe i da su SAD jasno rekle da su "sve opcije na stolu".

"Kada sam se obraćao Nacionalnoj skupštini Republike Koreje rekao sam istinu o severnokorejskom režimu, i rekao sam jasno da neću dozvoliti toj perverznoj diktaturi da drži svet kao taoca zbog svog nuklearnog ucenjivanja", rekao je Tramp.

On je rekao da je tokom putovanja tražio od svih zemalja da podrže američku kampanju maksimalnog pritiska za denuklearizaciju Severne Koreje.
 

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side