24.06.2019 | 19:25h ► 19:42h Vašington

Tramp najavio teške sankcije iranskom vrhovnom vođi

Tramp najavio teške sankcije iranskom vrhovnom vođi Foto: Beta, AP
Američki predsednik Donald Tramp potpisao je danas ukaz kojim se, kako je rekao, uvode "teške sankcije" iranskom vrhovnom vođi, ajatolahu Aliju Hameneiju.

"Nastavljamo pritisak na Teheran", rekao je američki predsednik u Ovalnom kabinetu i dodao da bi te sankcije mogle da budu na snazi "godinama".

"Sankcije navedene u ukazu sprečiće iranskog vrhovnog vođu, njegov tim i druge s kojima je blisko povezan, da imaju pristup osnovnim finansijskim sredstvima", rekao je Tramp.

Američki predsednik je dodao da finansijska sredstva ajatolaha Hameneija i njegovog tima neće biti pošteđene sankcija.

Ministar finansija Stiven Mnunin je izjavio da će "milijarde iranskih sredstava" biti "zamrznute", a da će na meti tih mera "kasnije ove nedelje" biti i ministar spoljnih poslova Irana Mohamad Džavad Zarif.

Osam visokih oficira Revolucionarne garde stavljeno je u ponedeljak na crnu listu sankcija, saopštilo je američko ministarstvo finansija, odgovorno za sprovođenje finansijskih sankcija kojima se zamrzavaju potencijalna sredstva na teritoriji SAD ciljnih lica i zabranjuju im se međunarodne transakcije.

Među tim visokim oficirima su komandant Revolucionarne garde Ali Reza Tangsiri "koji je pretio da će zatvoriti Ormuski moreuz", strateški prolaz za svjetsku trgovinu naftom, navodi se u saopštenju američkog Trezora.

Amirali Hajizadeh, komandant avijacije Revolucionarne garde, optužen za "obaranje američke bespilotne letelice 20. juna", takođe je sankcionisan, kao i Mohamad Pakpur, komandant kopnenih snaga, zbog intervencije u Siriji "kao podrška brutalnom režimu Asada".

Ove sankcije, po Mnučinu, "nisu bile predmet konsultacija sa saveznicima". Neke su "već bile u procesu implementacije", druge su usvojeni "dodatno" povodom uništenja američke bespilotne letelice i napada na tankere.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side