Tramp hvalio američku privredu u Davosu, osudio proces za njegov opoziv
22.01.2020 | 14:40h ► 15:29h Beograd

Tramp hvalio američku privredu u Davosu, osudio proces za njegov opoziv

Tramp hvalio američku privredu u Davosu, osudio proces za njegov opoziv Foto: Beta, AP
Predsednik SAD Donald Tramp je pred odlazak sa Svetskog ekonomskog foruma u Davosu istakao velike uspehe američke privrede i osudio sudjenje o njegovom opozivu koje je počelo u američkom Senatu u Vašingtonu.

Tramp je organizovao iznenadnu konferenciju za novinare danas pred odlazak iz Davosa da obeleži, kao je rekao "dva sjajna dana" na skupu svetskih vođa i finansijera, koji je bio kao predah od suđenja za njegov opoziv u toku u Vašingtonu."To je takva prevara. Mislim da je to jako loše za našu zemlju", rekao je Tramp o procesu za opoziv protiv njega. 

On je dao svom pravnom timu visoke ocene posle više od 12 sati iznošenja argumenata oko proceduralnih pitanja juče u kojima su republikanci blokirali napore demokrata da odmah pozovu svedoke i pravno obavežu predaju dokumenata.

Tramp je međutim rekao da bi voleo da njegovi pomoćnici, uključujući bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona i vršioca dužnosti šefa kabineta Mika Malvejnijha svedoče u Senatu.

"Ja bih lično više voleo da se ide dugim putem", rekao je on u opasci o pozivanju svedoka na suđenju o njegovom opozivu u Senatu, pre nego što je nagovestio da bi moglo da bude problema oko nacionalne bezbednosti kada bi se dozvolilo njihovo svedočenje.

Prema rezoluciji usvojenoj rano jutros po partijskoj liniji Senatu SAD je dozvoljeno da razmotri pozivanje svedoka tek kada obe strane u suđenju o opozivu predstave svoje argumente.

Tramp je ponovio svoje napade na demokrate iz donjeg doma Kongresa koji služe kao tužioci u suđenju i rekao da bi voleo da sedi "u prvom redu i da gleda u njihova korumpirana lica" u Senatu tokom suđenja, ali je rekao da bi moguće njegovi advokati imali problem sa tim.

Donji dom američkog Kongresa, gde većinu imaju demokrate usvojio je dve optužbe protiv njega za zloupotrebu vlasti u razgovorima sa Ukrajinom i opstrukciju Kongresa tokom istrage. Tramp demantuje da je bilo šta loše uradio. 

Američki predsednik otvorio je današnju konferenciju za novinare sa trijumfalnim govorom o američkoj privredi i rekao da radi na sprovođenju "vrlo dramatičnih" promena u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO).

On je rekao da Robert Azevedo, generalni direktor STO, mora da dobije nove informacije.

 

Tramp najavio razgovore o reformi Svetske trgovinske organizacije

Tramp je rekao da je Vašington počeo razgovore o reformi Svetske trgovinske organizacije (STO), i osudio kao nefer ophođenje te organizacije prema SAD u rešavanju trgovinskih sporova.

"Ne slažem se sa STO već dugo zato što se prema našoj zemlji nije ophodilo jednako. Razgovaramo o potpuno novoj strukturi da bi se složili. Treba nešto da se uradi", rekao je Tramp u Davosu na konferenciji za novinare pored generalnog direktora STO Roberta Azeveda, prenosi Frans pres.

Tramp je rekao da će direktor STO posetiti Vašington u narednih nekoliko nedelja za razgovore o rešavanju spora SAD sa tom organizacijom.

Azevedo je rekao na istoj konferenciji za novinare da organizacija nije "funkcionisala dobro u mnogim oblastima", prenosi AP. On je rekao da STO treba da bude "modernizovana, izmenjena i reformisana" da bi mogla da igra svoju ulogu.

Tramp je rekao da ima tekući spor sa STO delimično zato što tretira Kinu i Indiju kao zemlje u razvoju. On je dodao da ako su one zemlje u razvoju onda su i SAD.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side