20.03.2018 Moskva

Tramp čestitao Putinu ponovan izbor za predsednika Rusije

Tramp čestitao Putinu ponovan izbor za predsednika Rusije Foto: printscr
Američki predsednik Donald Tramp je telefonom pozvao Vladimira Putina da bi mu čestitao ponovni izbor za predsednika Rusije na glasanju završenom u nedelju, saopštio je danas Kremlj.

U saopštenju Kremlja se dodaje da je "posebna pažnja posvećena pitanju održavanja mogućeg sastanka na najvišem nivou".

Kako je saopšteno, Putin i Tramp su razgovarali o potrebi "koordinisanja napora" radi ograničenja trke u naoružanju i o bliskijoj saradnji na "strateškoj stabilnosti" i u suzbijanju terorizma.

Takođe su izrazili zadovoljstvo zbog smirivanja napetosti u vezi sa Severnom Korejom, naveo je Kremlj, a razgovarali su i o krizi u Ukraijini i već sedmogodišnjm ratu u Siriji.

Tramp je u izjavi iz svoje kancelarije u Beloj kući rekao da je danas imao "vrlo dobar razgovor" s Putinom  kad ga je pozvao da mu čestitita na ponovnom izboru za predsednika Rusije, prenela je agencija AP ubrzo posle saopštenja Kremlja o telefonskom razgovoru dvojice lidera.

Tramp je rekao da želi da se sastane s Putinom "u ne tako dalekoj budućnosti" da s njim razgovara o "trci o naoružanju" između Rusije i SAD. Američki predsednik je takođe rekao da želi s ruskim liderom da razgovara o Ukrajini, Severnoj Koreji i Siriji.

Kako navodi agencija AP, Rusija je više puta izrazila nadu u poboljšanje odnosa sa SAD, dok je Tramp na čelu države. Odnosi su međutim i dalje napeti zbog navoda o ruskom mešanju u američke predsedničke izbor 2016. i zbog istrage mogućeg dosluha Trampovog izbornog štaba i Rusije.

Pre telefonskog razgovora Tramp-Putin, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, osvrćući se na to što Tramp do tada još nije čestitao Putinu reizbor, rekao da to "nije neprijateljski potez" i da je Putin "otvoren za normalizaciju odnosa" sa SAD.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side