16.08.2019 Vašington

Tramp brani odluku Izraela o zabrani posete članicama Kongresa SAD

Tramp brani odluku Izraela o zabrani posete članicama Kongresa SAD Foto: Beta / AP
Predsednik SAD Donald Tramp branio je odluku Izraela da spreči članice Kongresa iz Demokratske stranke da posete tu zemlju, tvrdeći da on nije "ni ohrabrio, ni obeshrabrio" taj potez.

On je sinoć rekao novinarima da je "razgovarao sa ljudima tamo" o odluci, ali je rekao da je bio samo umešan sa stanovišta da su one "vrlo antijevrejske i protiv Izraela".

Izrael je juče najavio da je doneo odluku bez presedana da zabranjuje posetu Rašidi Tlaib iz Mičigena i Ilhan Omar iz Minesote zbog njihovih kritika te zemlje.

Tramp je ranije na Tviteru objavio da bi ;Izrael "pokazao veliku slabost" kada bi ih primio.

Tlaib, palestinskog porekla sa Zapadne obale i Omar, rođena u Somaliji, glasne su kritičarke odnosa Izraela prema Palestincima i više puta su se sukobile sa predsednikom Donaldom Trampom.

On je ohrabrio i podržao odluku Izraela, konstatuje se danas u analizi AP-a i dodaje da će to možda biti dobro primljeno u njegovoj političkoj bazi ali može dugoročno da ugrozi osnove odnosa Izraela i SAD.

Premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu predstoje izbori u septembru, a Trampu naredne godine.

Od osnivanja Izraela podrška dve partije u Kongresu bila je temelj odnosa između dve zemlje saveznice.

Kritičari su zato rekli da jučerašnjom odlukom Tramp i Netanjahu koriste situaciju za kratkoročne političke ciljeve.

Tlaib i Omar su novoizabrane članice Kongresa, muslimanke koje otvoreno kritikuju Izrael.

Planirale su da posete Jerusalim i Zapadnu obalu u okviru putovanja koje je organizavola palestinska organizacija u cilju da se istaknu patnje Palestinaca.

Izrael je kao razlog za zabranu ulaska ;naveo njihovu podršku međunarodnom pokretu bojkota, prestanku investiranja i sankcija (BDS) protiv Izraela.

Izrael i mnogi američki političari koji podržavaju tu zemlju veruju da je pokret antisemitski i da teži uništenju jevrejske države, što zagovornici poriču.

Međutim, čak i najveće pristalice Izraela su kritikovale zabranu ulaska članicama Kongresa, ocenivši da će produbiti neslaganje oko podrške toj zemlje u SAD.

I mada je američki ambasador u Izraelu Dejvid Fridman izrazio podršku zabrani, odgovornost njegove ambasade je da osigura bezbednost građana SAD u inostranstvu.

U najnovijim uputstvima za putovanja u Izrael američkih građana Stejt department je naveo da ; "Vlada SAD teži jednakom odnosu i slobodi putovanja za sve građane SAD nezavisno od nacionalnosti ili etničkog porekla" uz napomenu da su neki Amerikanci, poreklom Arapi, uključujući i one palestinskog porekla, iskusili velike teškoće i nejednak i neprijateljski odnos na izraelskim granicama i kontrolnim punktovima.

Svima kojima se to desi savetovano je da odmah prijave Ambasadi SAD u Jerusalimu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side