20.05.2019 | 08:11h ► 21:51h Vašington

Tramp: SAD nisu tražile dijalog sa Iranom

Tramp: SAD nisu tražile dijalog sa Iranom Foto: Beta / AP
Predsednik SAD Donald Tramp rekao je danas da SAD nisu tražile da otpočnu dijalog sa Iranom, i dodao da Teheran treba da napravi prvi korak ako želi da razgovara sa Vašingtonom.

"Mediji lažne vesti su kao i obično objavili pogrešnu informaciju bez ikakvog poznavanja (te teme) prema kojoj su SAD pokušale da pokrenu pregovore sa Iranom", napisao je Tramp u Tviter poruci i dodao da je ta informacija lažna.

Tramp, koji je već ranije izjavio da je spreman na razgovore sa Teheranom, je napisao da Iran treba da pozove Ameriku ako i kada bude spreman.

"U čekanju njihova privreda nastavlja da se pogoršava - vrlo tužno za iranski narod", napisao je Tramp.

Odnosi između Vašingtona i Teherana poslednjih deset dana se zaoštravaju, posle objave o jačanju američkog vojnog prisustva na Bliskom istoku da bi se suprotstavili navodnim iranskim pretnjama.

Tramp je rekao prošle nedelje da je siguran da bi Iran uskoro želeo da razgovara i dodao da želi da ga oni pozovu.

Razmena optužbi dve strane se dalje zaoštrila tokom vikenda.

"Ako Iran želi da se bori to će biti zvaničan kraj Irana. Nikad više pretnje prema SAD", napisao je juče američki predsednik.

Iranski šef diplomatije Džavad Zarif je danas uzvratio tvitom da su "Iranci milenijumima ostali uspravni dok agresora više nema", i završio tvit ;sa #nikadnepretiirancima i porukom "Pokušaj s poštovanjem - deluje".

 

Tramp: Ako Iran želi borbu, to će biti njegov zvaničan kraj

Donald Tramp zapretio je da će uništiti Iran ukoliko ta zemlja ugrozi američke interese.

"Ako Iran želi borbu, to će biti zvaničan kraj Irana. Nema više pretnje na račun SAD", naveo je sinoć Tramp na Tviteru.

Napetost između Vašingtona i Teherena ne prestaje da raste, nakon što su SAD u Zalivu uputile nosač aviona sa bombarderima B-52 navodeći kao razlog pretnje iz Irana.

Šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif ne veruje u mogućnost novog sukoba u regionu. Zarif je tokom posete Kini rekao da neće biti konflikta jer to Iran ne želi.

Američko-iranski odnosi su na najnižem nivou od kada je Tramp, pre godinu dana, odlučio da se SAD povuku iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu postignutom 2015. godine.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side