Tim FBI stiže u Bejrut da učestvuje u istrazi eksplozije
15.08.2020 Bejrut

Tim FBI stiže u Bejrut da učestvuje u istrazi eksplozije

Tim FBI stiže u Bejrut da učestvuje u istrazi eksplozije Foto: Beta, AP / Nabil Mounzer
Podsekretar SAD za političke poslove Dejvid Hejl najavio je danas da će tim Ef-Bi-Aj (FBI) istražitelja stići ovog vikenda u Liban da učestvuje u istrazi razorne eksplozije u bejrutskoj luci.

On je to rekao posle obilaska poprišta eksplozije i pozvao na pomnu i transparentnu istragu.

FBI će učestvovati u istrazi na poziv libanskih vlasti kako bi se utvrdilo šta je izazvalo eksploziju 4.avgusta u kojoj je poginulo skoro 180 ljudi i povređeno na hiljade.

Još se ne zna šta je uzrok požara koji je detonirao gotovo 3.000 tona amonijum nitrata u glavnoj luci Libana.

Posle eksplozije pojavili su se dokumenti koji pokazuju da su najviši libanski rukovodioci i bezbednosni zvaničnici znali da su opasne hemikalije uskladištene u luci.

U istrazi koju predvodi Liban učestvuju i francuski istražitelji.

"Mi zaista moramo da osiguramo pomnu, transparentnu i verodostojnu istragu. Znam da je to ono što svako traži", rekao je Hejl.

Timovi spasilaca doputovali su iz celog sveta posle eksplozije, a Hejl je danas obišao mesto na kome se dogodila sa libanskim vojnim zvaničnicima.

Mnogi Libanci strahuju da političke frakcije, ozloglašene zbog korupcije, neće dozvoliti da se obelodane detalji koji im nanose štetu.

Predsednik Libana Mišel Aun i drugi libanski zvaničnici odbili su pozive na nezavisnu istragu, ocenivši da je to gubljenje vremena .

Kasno u petak lider moćnog proiranskog Hezbolaha Hasan Nasralah rekao je da ne veruje nikakvoj međunarodnoj istrazi što se smatra aluzijom na pomoć FBI.

On je rekao da je uzrok eksplozije još nejasan, dodavši da će svaka međunarodna istraga težiti da se Izrael oslobodi odgovornosti za eksploziju u luci, ako je postojala.

Nasralah je zapretio da će se Izrael suočiti s jednako razornim odgovorom ako istraga pokaže da je ta zemlja umešana.

Izrael je porekao svaku vezu sa katastrofom i za sada nije bilo nikakvih dokaza da je umešan.

Međutim, Aun koga podržava Hezbolah, rekao je da je to jedna od teorija koja se istražuje.

Hejl je izjavio da je potrebna potpuna kontrola države nad lukama i granicama što je očita aluzija na tvrdnje da Hezbolah ima uticaja i na jedno i na drugo u Libanu.

SAD smatraju Hezbolah terorističkom organizacijom i lokalni mediji spekulišu da će Hejl vršiti pritisak da u novoj vladi Libana ne bude njenih predstavnika.

Vlada te zemlje je podnela ostavku 10. avgusta zbog eksplozije i demonstracija protiv političke elite koja se krivi za nemar i sposobnost, i sada su u toku konsultacije o novom premijeru.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side