08.08.2018 Pariz

Tereza Mej i princ Vilijam na 100. godišnjici bitke kod Amijena

Tereza Mej i princ Vilijam  na 100. godišnjici bitke kod Amijena Foto: Beta / AP
Britanska premijerka Tereza Mej i princ Vilijam prisustvovali su danas obeležavanju 100 godina od bitke kod Amijena na severu Francuske, preneli su francuski mediji.

List Figaro preneo je da je u ime francuske vlade bila prisutna ministarka odbrane Florans Parli, dok je predsednik Francuske Emanuel Makron na godišnjem odmoru na jugu zemlje.

Komemoracija obeležena je najpre u lokalnoj katedrali u Amijenu a prisutnima se obratio sveštenik koji je održao besedu.

Britanska premijerka i princ Vilijam posle zvaničnog dela komemoracije treb da razgovaraju s potomcima vojnika stradalih tokom bitke.

Bitka kod Amijena, takođe poznata kao Treća bitka u Pikardiji, počela je 8. avgusta 1918. godine i predstavljala je početak savezničke ofanzive koja će postati poznata pod nazivom Ofanziva od 100 dana koja je dovela do konačnog završetka Prvog svetskog rata. 

Savezničke snage su prvog dana napredovale više od deset kilometara što je predstavljao jedan od najvećih uspeha u dotadašnjem toku rata.

Nemački zapovednik Erih Ludendorf opisao je prvi dan bitke kao "crni dan" za nemačku vojsku. 

Amijen je bila jedna od prvih bitaka u kojoj su masovnije upotrebljavana oklopna vozila i označila je kraj rovovskog ratovanja na Zapadnom frontu. Borbe su postale dinamičnije sve do primirja koje je postignuto 11. novembra 1918. godine.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side