24.11.2017 Brisel

Tereza Mej će upozoriti na neprijateljsku Rusiju

Tereza Mej će upozoriti na neprijateljsku Rusiju Foto: Beta/AP
Britanska premijerka Teresa Mej namerava da označi Rusiju "neprijateljskom državom" i da izdvoji 100 miliona funti za borbu protiv ruske propagande.

"Moramo da otvorenih očiju pratimo akcije neprijateljskih država kao što je Rusija koje pokušavaju da unište našu zajedničku snagu", reći će danas Mej na Samitu Istočnog partnerstva u Briselu, prema saopštenju njene kancelarije.

U saopštenju se dodaje da će Mej obećati 100 miliona funti (112 miliona evra) za borbu "protv (ruskog) dezinformisanja" u bivšem sovjetskom regionu tokom narednih pet godina, prenosu EU Observer.

"Samit naglašava da je od ključne važnosti da evropske zemlje zajedno rade na zaštiti naših zajedničkih vrednosti i ideala", kazaće britanska premijerka.

Mej će takođe reći da Velika Britanija možda napušta EU, ali da ne napušta Evropu i da je "bezuslovno posvećena održavanju evropske bezbednosti".

Evropska unija je formirala posebnu radnu grupu Istočni Stratkom (Stratcom East) čiji je glavni zadatak zaustavljanje ruskih dezinformacija u istočnoj Evropi.

Mej će se pridružiti oko 20 lidera EU, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel, ali ne i francuskog predsednika Emanuela Makrona, na samitu Istočnog partnerstva.

Na samitu će učestvovati i lideri Jermenije, Azerbejdžana, Gruzije, Moldavije i Ukrajine i šef diplomatije Belorusije.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side