Tata dao otkaz da bi se posvetio lečenju sina (FOTO)
27.02.2014 Beograd

Tata dao otkaz da bi se posvetio lečenju sina (FOTO)

Tata dao otkaz da bi se posvetio lečenju sina (FOTO)
Sinu Ilana Ganota, londonskog bankara koji je radio za kompaniju "JP Morgan Chase", lekari su dijagnostikovali tešku bolest - mišićnu distrofiju Dišen - kad je imao dve godine.

 

U pitanju je nasledna bolest od koje najčešće obolevaju muška deca, a spada u najprogresivnije oblike mišićne distrofije. Godišnje od ove bolesti oboli otprilike 20.000 novorođenčadi, a uzrokuje je to što telo ne proizvodi protein distrofin koji omogućava jačinu mišićnih vlakana.Pre godinu dana, u trenutku kad je saznao za dijagnozu sina Ejtanija, 40-godišnji Ganot osećao se bespomoćno. Odlučio je da da otkaz na svom visoko plaćenom poslu i preseli porodicu. Da bi potom sakupio 17 miliona dolara i osnovao biotehnološku kompaniju sa ciljem da što pre otkriju i krenu u proizvodnju potrebnih lekova.

Upotrebiću sve svoje veštine

"On je jedan od onih neobičnih roditelja koji kažu: 'Upotrebiću sve svoje veštine i primeniti ih na ovaj problem'. Nakon toga poželite da mu prepustite da rešava problem mira u svetu", rekao je za Bloomberg kopredsednik "Parent Project Muscular Dystrophyja Sharon Hesterlee".

Ganot, bivši izraelski vojni komandant, i njegova supruga Eni u potragu za raznim opcijama u lečenju krenuli su čim je Ejtaniju bolest dijagnostikovana, ali ubrzo su u svim smerovima naišli na ćorsokak.Ipak našli su naučni rad za terapiju matičnim ćelijama, što ima je dalo nadu da bi uskoro mogao da bude otkriven lek ili barem relativno uspešna terapija.

Istog trena Ganot je krenuo u kontaktiranje ljudi koje je znao iz sveta finansija, a koji se bave razvojem lekova. Prva osoba sa kojom se susreo je čovek na čelu odseka za ulaganje u zdravstvo u JP Morganu, Andrea Ponti.

Hajde da sakupimo novac i izlečimo ovu bolest

"Prvi razgovor koji smo vodili dogodio se u prvoj nedelji kad mi je sinu dijagnostikovana bolest. Rekao mi je da je u šoku, ali da pokušava da shvati šta bi trebalo učiniti, a da je jedino što zna jeste prikupljanje sredstva: 'Misliš li da bismo mogli da sakupimo novac da izlečimo ovu bolest?', pitao me je", priseća se Ponti.U međuvremenu je i JP Morgan postao investitor u Ganotovom projektu "Solid Ventures".

"Čini se kao kao da je čitava njegova karijera vodila ka ovome", rekla je njegova supruga Eni za Bloomberg, a on dodao: "Ozbiljno sam fokusiran jer imam jedan problem u životu. Postaćemo centar izvrsnosti u području ovog tipa mišićne distrofije. Hoću li spasiti svog sina? Daću sve od sebe. I definitivno ću promeniti budućnost za njega i ostale dečake koji imaju ovu bolest", zaključio je Ilan.

autor: RF izvor: B92
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side