17.05.2018 Priština

Tači u Sofiji traži ravnopravan tretman Kosova i liberalizaciju viza

Tači u Sofiji traži ravnopravan tretman Kosova i liberalizaciju viza Foto: prtscr ytb
Predsednik Kosova Hašim Tači zatražio je danas na otvaranju samita Evropske unije i Zapadnog Balkana u Sofiji ravnopravan tretman Kosova i liberalizaciju viza, saopštio je njegov kabineta.

"Samit EU i Zapadnog Balkana je izuzetan zajednički uspeh, posebno za naše domaćine, bugarsko predsedavanje. Uspeh samita se zasniva na očuvanju angažovanja država Zapadnog Balkana putem sveobuhvatnog i ravnopravnog pristupa, kao i podrškom principa prema kojem ceo Zapadni Balkan uživa evropsku perspektivu", kazao je Tači.

Kosovski predsednik je rekao da ima zadovoljstvo da potvrdi podršku Kosova za sadržaj izjave samita i prioriteta Bugarske.

"Mi u potpunosti podržavamo glavne principe pojačane saradnje, dobrosusedske odnose i potrebu održivog i obaveznog rešavanje nesporazuma", kazao je kosovski predsednik i dodao da je Kosovo odlučno opredeljeno za te principe.

Kosovo je spremno da uđe u završnu fazu dijaloga sa Srbijom za postizanje pravno obaveznog sporazuma o normalizaciji odnosa i pomirenju, kazao je Tači.

"Dozvolite mi da podvučem potrebu za ravnopravna pravila igre, sada kada se krećemo ka daljem ostvarivanju tema o kojima razgovaramo na samitu, što u slučaju Kosova uključuje brzo okončanje procesa liberalizacije viza za što je Kosovo ispunilo svih 95 uslova", kazao je Tači.

On je podvukao da ako se želi održivi uticaj u približavanju regiona, onda to treba da podrazumeva ukidanje barijera koje su trenutno prisutne i koje podrazumevaju priznanje diploma, uverenja i drugih dokumenata, smanjenje vremena čekanja na granici, saradnja u oblasti energetike, obezbeđivanje slobode kretanja ljudi u okviru regiona ukidanjem viza, ali i ostvarivanjem drugih obećanja koje je region ranije davao.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side