20.03.2018 Johanesburg

SZO: Šesnaest afričkih zemalja pod pretnjom epidemije listerioze

SZO: Šesnaest afričkih zemalja pod pretnjom epidemije listerioze Foto: Pixabay
Epidemija listerioze povezana sa zagađenom hranom Južnoj Africi sada preti da se proširi na druge afričke zemlje, i u Namibiji je prijavljen jedan potvrđen slučaj koji bi mogao da bude povezan sa tom zarazom, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija.

SZO je navela da je kontaktirala 16 afričkih zemalja da im pomogne za pripremu i odgovor na epidemiju listerioze u kojoj je umrlo gotovo 200 ljudi od januara 2017.  

Ministar zdravlja Južne Afrike rekao je da je ukupno zabeleženo 950 slučajeva obolelih.

Kontaminirani mesni proizvodi su moguće izvezeni u dve zapadnoafričke zemlje i desetine južnoafričkih zemalja, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija. 

Među tim zemljama je i Nigerija, zemlja sa najvećim brojem stanovnika na afričkom kontinentu.  Kao izvor epidemije identifikovana je jedna fabrika u Južnoj Africi. 

Iako su proizvodi povučeni na međunarodnom nivou moguće je da se jave novi slučajevi obolevanja zato što listerioza ima potencijalno dugi period inkubacije, saopštila je SZO. 

"Ova epidemija je poziv na buđenje za zemlje u regionu da ojačaju svoje sisteme za bezbednost hrane i za nadzor bolesti," rekao je Mačidiso Moeti, regionalni direktor SZO za Afriku. 

Šesnaest ugroženih zemalja su Angola, Botsvana, Kongo, Gana, Lesoto, Madagaskar, Malavi, Mauricijus, Mozambik, Namibija, Nigerija,Svazilend, Tanzanija, Uganda, Zambija i Zimbabve. 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side