SZO se nada nastavku saradnje sa SAD
01.06.2020 Beograd

SZO se nada nastavku saradnje sa SAD

SZO se nada nastavku saradnje sa SAD Foto: AP/Alex Brandon
Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus izrazio je danas želju da se nastavi saradnja sa SAD uprkos najavi američkog predsednika Donalda Trampa o prekidu veza sa ovom agencijom UN.


"Doprinos i velikodušnost američke vlade i građana svetskom zdravlju su već decenijama ogromni i pružili su veliku dobrobit javnom zdravlju širom sveta... SZO želi da se ta saradnja nastavi", rekao je na virtuelnoj konferenciji za novinare Gebrejesus.

Tramp je u jeku pandemije koronavirusa suspendovao finansiranje SZO koju optužuje za popustljivost prema Kini, a u petak je saopštio da SAD prekidaju veze sa ovom agencijom UN.

SAD će "sredstva preusmeriti na druge hitne i globalne potrebe javnog zdravlja koje to zaslužuju", rekao je on novinarima.

Zdravstvena agencija UN, SZO je multilateralna institucija osnovana 1948. godine. Rad i misije ove ogromne mašinerije od 7.000 zaposlenih koji su prisutni u celom svetu, zavise od finansiranja država članica i od privatnih donacija.

SAD su sa 893 miliona dolara za period 2018/2019. glavni donator koji obezbeđuje 15 odsto budžeta SZO, ispred fondacije Bila i Melinde Gejts, Velike Britanije i Nemačke, i daleko ispred Kine i njenih 86 miliona.

Američke donacije uglavnom idu za Afriku i Bliski istok.

Oko trećina novca odlazi na borbu protiv vanrednih stanja u zdravstvu, a ostatak je namenjen prevashodno programima iskorenjivanja dečje paralize, poboljšanju pristupa zdravstvenim uslugama i prevenciji i borbi protiv epidemija.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side