SZO: Pušači izloženi većem riziku od korone
02.07.2020 London

SZO: Pušači izloženi većem riziku od korone

SZO: Pušači izloženi većem riziku od korone Foto: Pixabay.com
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da je pušenje povezano sa većim rizikom od težeg oblika bolesti i većoj smrtnosti od korona virusa kod hospitalizovanih pacijenata, iako nije precizirano koliko su ti rizici veći.

SZO je na osnovu 34 objavljena istraživanja o povezanosti pušenja i Kovida-19, uključujući verovatnoću infekcije, hospitalizaciju, težinu bolesti i smrt, navela da pušači čine do 18 odsto hospitalizovanih pacijenata obolelih od korona virusa.

U aprilu su francuski istraživači objavili malu studiju u kojoj su sugerisali da pušači imaju manji rizik od infekcije Kovidom-19 i da planiraju testiranje nikotinskih flastera na pacijentima i zdravstvenim radnicima, ali mnogi su naučnici tada doveli u pitanje njihove navode ocenjujući da nema dovoljno valjanih dokaza za to.

SZO je navela da "raspoloživi dokazi upućuju na to da je pušenje povezano sa težinom bolesti i većim brojem smrtnosti kod hospitalizovanih pacijenata sa Kovidom-19" i preporučila pušačima da ostave cigarete.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side