SZO: Pad broja novozaraženih i smrtnih slučajeva od koronavirusa u svetu
25.08.2020 Ženeva

SZO: Pad broja novozaraženih i smrtnih slučajeva od koronavirusa u svetu

SZO: Pad broja novozaraženih i smrtnih slučajeva od koronavirusa u svetu Foto: Beta, AP / Luca Bruno
Pandemija koronavirusa i dalje pogađa svet ali poslednji nedeljni podaci koje je objavila Svetska zdravstvena organizacija pokazuju usporavanje epidemije u najvećem broju regiona, posebno na američkom kontinentu.

Više od 1,7 miliona novih slučajeva zaraze Kovida-19 i 39.000 novih smrtnih slučajeva prijavljeno je SZO-u prošle nedelje od 17. do 23. avgusta što predstavlja smanjenje od pet odsto po broju zaraženih i 12 odsto po broju umrlih u odnosu na prethodnu nedelju od 10. do 16. avgusta.

Usporavanje zaraze je zabeleženo u svim regionima, izuzev u jugoistočnoj Aziji i istočnom Sredozemlju.

Američki kontinent je i dalje najteže pogođen i predstavlja polovinu svih novih slučajeva zaraze i 62 odsto smrtnih slučajeva prijavljenih prošle nedelje. Ali u tom regionu je epidemija i najviše usporila, sa padom od 11 odsto po broju novih slučajeva zaraze i 17 odsto umrlih, zahvaljujući delimičnom usporavanju prenosa zaraze u SAD i Brazilu, dve najpogođenije zemlje na svetu.

Ipak je nekoliko zemalja i teritorija Kariba ukazalo na snažan porast slučajeva zaraženih i umrlih tokom poslednjih sedam dana, navela je Svetska zdravstvena organizacija i ukazala da bi to moglo delom da bude zbog obnove turizma.

U Evropi gde broj novih slučajeva ne prestaje da raste poslednjih nedelja, stopa rasta je blago pala i spustila se na jedan odsto u odnosu na prošlu nedelju. Broj novih smrtnih slučajeva u Evropi takođe nastavlja da pada i označava pad od 12 odsto. SZO konstatuje da sve evropske zemlje nisu zabeležile takav pad i da je Španija čak zabeležila nedeljni skok od 200 odsto po broju umrlih.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Rak – bolest nestabilnosti genoma Rak – bolest nestabilnosti genoma

    Evolucija adaptira sve što postoji u korist preživljavanja, bez razmatranja dugoročnih posledica. Genetska oštećenja su uključena u signalne sisteme ćelija, gde regulišu metabolizam, ćelijsku aktivnost i mnoge druge procese. Deo rakova i samog procesa starenja je nusprodukt činjenice da evolucija nije imala bolje osnove za gradnju signalnih sistema

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side