SZO: Alarmantan nivo prenosa koronavirusa u Evropi
17.09.2020 | 12:45h ► 13:08h Kopenhagen

SZO: Alarmantan nivo prenosa koronavirusa u Evropi

SZO: Alarmantan nivo prenosa koronavirusa u Evropi Foto: Beta/AP/Simanek Vit/CTKvia
Nivo prenosa Kovida-19 u Evropi je "alarmantan", saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija koja je takođe izrazila zabrinutost zbog skraćenja planiranih ili uvedenih karantina vezanih za koronavirus u više zemalja, uključujući u i u Francuskoj.

"Cifre iz septembra treba da služe kao alarm za sve nas" širom Evrope, gde je broj novih slučajeva zaraze veći od onog zabeleženog u martu i aprilu, rekao je direktor evropskog ogranka SZO Hans Kluge.

SZO je isključila mogućnost skraćenja 14-odnevnog karantina za sve koji su bili u kontaktu sa virusom.

"Naša preporuka za 14-odnevni karantin zasnovana je na našem razumevanju perioda inkubacije i prenosa bolesti, mi ćemo to menjati samo na bazi promene našeg razumevanja nauke, što za sada nije slučaj", rekla je Ketrin Smolvud, zadužena za vanredne situacije u SZO Evropa.

U Francuskoj je vreme izolacije smanjeno na sedam dana u slučaju kontakta sa obolelim. Taj period je deset dana u Velikoj Britaniji i Irskoj i više evropskih zemalja, a Portugal i Hrvatska planiraju da ga smanje.

"Kada se zna ogroman pojedinačni i društveni uticaj koji može da ima smanjenje karantina, čak i minimalno, ohrabrujem zemlje regiona da slede redovnu naučnu proceduru sa svojim stručnjacima i da primenjuju sigurne opcije za skraćenje", rekao je Kluge.

Evropski ogranak SZO obuhvata 53 zemlje uključujući i Rusiju. U toj oblasti ima zvanično pet miliona slučajeva zaraze i više od 227.000 umrlih od virusa, prema tabeli nadzora organizacije.

Zbog ponovonog skoka zaraze ali takođe i većim kapacitetima testiranja u odnosu na talas mart-april broj novih slučajeva infekcije dnevno je sada između 40.000 i 50.000, u odnosu na dnevni vrhunac od 43.000 1. aprila, pokazuju podaci SZO Evropa.

Novi apsolutni rekord datira od 11. septembra sa oko 54.000 slučajeva zaraze zabeleženih tokom jednog dana.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Rak – bolest nestabilnosti genoma Rak – bolest nestabilnosti genoma

    Evolucija adaptira sve što postoji u korist preživljavanja, bez razmatranja dugoročnih posledica. Genetska oštećenja su uključena u signalne sisteme ćelija, gde regulišu metabolizam, ćelijsku aktivnost i mnoge druge procese. Deo rakova i samog procesa starenja je nusprodukt činjenice da evolucija nije imala bolje osnove za gradnju signalnih sistema

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side