Švedska vlada traži šira ovlašćenja radi borbe protiv koronavirusa
06.04.2020 Beograd

Švedska vlada traži šira ovlašćenja radi borbe protiv koronavirusa

Švedska vlada traži šira ovlašćenja radi borbe protiv koronavirusa Foto : Beta/AP/Henrik Montgomery
Švedska vlada, kritikovana zbog načina vođenja zdravstvene krize s novim koronavirusom, danas je predložila donošenje zakona kojim bi se privremeno proširila njena ovlašćenja radi borbe protiv pandemije, što je izazvalo kritike opozicije.

Novi zakon bi dozvolio vladi koju predvodi socijaldemokrata Stefan Leven da  bez odobrenja Parlamenta preduzme mere kao što je ograničenje javnog okupljanja ili zatvaranje firmi.

"Švedska i ceo svet suočavaju se sa ozbiljnom situacijom izazvanom koronavirusom. Vidimo potrebo da možemo da delujemo brzo ako situacija to bude zahtevala, na kraju krajeva radi se o zaštiti ljudskih života", rekla je ministarka zdravlja Lena Halengren u saopštenju.

Nova ovlašćenja bi bila odobrena na tri meseca, a to, iako je ograničeno, i dalje zabrinjava opoziciju koja se plaši za narušavanje demokratije.

Predlog zakona treba da odobri Parlament.

U Šveskoj nije primenjena mera izolacije stanovništva kao u drugim evropskim zemljama da se zaustavi širenje epidemije. Vlada je do sada pozivala građane da svako preuzme sopstvenu odgovornost i da sledi preporuke sanitarnih vlasti.

Među najstrožim merama do sada uvedenim je zabrana okupljanja više od 50 ljudi, i zabrana poseta domovima za stare.

Način na koji se Švedska suočava s krizom, manje obavezujućim merama nego većina evropskih zemalja, izazvala je kritike kako u zemlji tako i van nje ali vlada odbacuje optužbu da je bila pasivna.

"Ne, ne ponašamo se kao da se ništa ne događa u Švedskoj", rekla je u četvrtak  ministarka zdravlja Halengren na sastanku sa stranim novinarima u Stokholmu.

U toj zemlji od 10,3 miliona stanovnika, s današnjim danom zabeleženo je 7.000 slučajeva zaraženih koronavirusom i 477 umrlih, te je stopa smrtnosti znatno viša nego u drugim nordijskim zemljama.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side