Svedok tvrdi da je otpušten jer Sari Netanjahu nije dao Berluskonijev poklon
22.02.2018 Jerusalim

Svedok tvrdi da je otpušten jer Sari Netanjahu nije dao Berluskonijev poklon

Svedok tvrdi da je otpušten jer Sari Netanjahu nije dao Berluskonijev poklon Foto: Beta / AP
Bivši saradnik premijera Izraela Benjamina Netanjahua, sada državni svedok protiv njega, Šlomo Filber izjavio je da ga je Netanjahu otpustio 2003. godine, nakon što je rekao da njegova supruga Sara ne može da zadrži skupoceni sat Buglari, poklon tadašnjeg premijera Italije Silvija Berluskonija.

Sara Netanjahu je navodno izgrdila Filbera i uticala da bude otpušten pošto je on posle posete Rimu sat poslao u državnu arhivu, kako zahteva zakon, prenela je Izraelska televizijska novinska kompanija. Netanjahuova supruga je navodno insistirala da zadrži poklon.

Filber je ove nedelje pristao da bude državni svedok nakon što je uhapšen u okviru najnovije istrage o korupciji za koju se sumnjiči još jedan Netanjahuov saradnik i zvaničnici telekomunikacione kompanije Bezek, u vreme kada je on bio generalni direktor Ministarstva komunikacija za koje je premijer Netanjahu bio zadužen od 2015. do 2017. godine.

Netanjahuova desna ruka, kako ga nazivaju novinari, rekao je da ga je Sara Netanjahu pozvala telefonom i vikala na njega zahtevajući da joj dozvoli da zadrži sat. On je odgovorio da ne može da ga zadrži i da je već ubeležen kao poklon. Netanjahu, koji je navodno čuo taj razgovor, nije rekao ništa, ali je kasnije pozvao Filbera u svoj kabinet i otpustio ga, rekavši da mu je potreban neko profesionalniji. U odgovoru na ove optužbe Netanjahu je objavio isečak iz novina star 15 godina na svom Tviter nalogu u kome se navodi da je on momentalno predao poklon da se stavi u državne arhive.

"On je rekao Berluskoniju da zakon zabranjuje da se primaju lični pokloni", navedeno je u članku o Netanjahuu koji je tada bio ministar spoljnih poslova.

Ova najnovija optužba protiv Netanjahua izrečena je u vreme kada je suočen sa mnogobrojnim optužbama za korupciju. Izraelska policija je u međuvremenu produžila pritvor medijskom tajkunu i jednom drugom bivšem Netanjahuovom savetniku, osumnjičenom za slučaj korupcije u koji je umešana kompanija Bezek.

Sumnja se da je taj bivši Netanjahuov saradnik, Nir Hefec, promovisao propis koji bi doneo stotine miliona dolara Bezeku u zamenu za povoljno izveštavanje o porodici Netanjahu na novinskom veb sajtu kompanije.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side