19.06.2018

Sve više krađa košnica u Belgiji

Sve više krađa košnica u Belgiji Foto: Pixabay.com
Prljavi trikovi rivalskih pčelara navode se kao razlog porasta broja krađa košnica u Belgiji nakon što je taj hobi postao izuzetno popularan.

Britanski Gardijan piše da su pčelari dobili savet da budno motre na svoje insekte i obaveste policiju o svim sumnjivim aktivnostima nakon što je iz košnica u blizini flamanskog grada Tesenderlo nestalo 150.000 pčela.

Predsednik Udruženja flamanskih pčelara Luk Aspeslag rekao je da prima sve veći broj izveštaja o krađama iz belgijskih pčelinjaka.

Prema njegovim rečima, budući da je krađa pčela veoma teška i opasna, lopovi najverovatnije potiču iz pčelarske zajednice.

"Poslednjih godina primećujem povećan broj slučajeva. Pčele i njihova vrednost su danas mnogo interesantni. Laik najčešće može da ukrade med iz kutije. Možda pčelar posle zime nema više pčela i traži novu kvalitetnu populaciju. Ili je reč o nekome ko želi da iskoristi potencijalne proizvode košnice. Takođe, u igri je i ljubomora: pčelari bi da uzmu bolje pčele od nekog drugog", rekao je Aspeslag za list De Standard.

Veruje se da su lopovi iz Tesenderloa košnice odneli u prikolici, imajući u vidu veličinu tereta. Ako bi upakovali med i prodali ga po tržišnoj vrednosti, procenjuje se da bi od zločina mogli da zarade i 1.000 evra.

Jedan od pčelara, koji se predstavio samo kao Patrik, rekao je da su preostale pčele loše reagovale na krađu.

"Lopovi su sigurno došli s prikolicom, jer košnice ne staju u kola i preteške su da bi ih nosio jedan čovek. Preostale pčele su traumatizovane i agresivne", naveo je Patrik.

Pčele su bile predmet posmatranja univerziteta u Gentu kao deo istraživanja o polenu, pa će to istraživanje sledeće godine morati da počne iznova.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side