Preliminarni rezultati: Švajcarci odbacili ograničenje Sporazuma o slobodi kretanja sa EU
27.09.2020 | 11:53h ► 16:00h Ženeva

Preliminarni rezultati: Švajcarci odbacili ograničenje Sporazuma o slobodi kretanja sa EU

Preliminarni rezultati: Švajcarci odbacili ograničenje Sporazuma o slobodi kretanja sa EU Foto: Beta / AP
Švajcarski birači su danas na referendumu odbacili predlog desničarske stranke da se ograniči broj građana Evropske unije (EU) kojima je dozvoljeno da žive i rade u toj zemlji, pokazuju preliminarni rezultati.

Švajcarska televizija SRF je nakon zatvaranja birališta saopštila da preliminarni rezultati zasnovani na delimično prebrojanim glasovima pokazuju da je većina glasača odbila meru.

Ta mera, koju zagovara desničarska populistička Švajcarska narodna stranka, omogućila bi švajcarskim državljanima preferencijalni pristup radnim mestima, socijalnoj zaštiti i pogodnostima u odnosu na one iz 27-članog bloka.

Da je usvojen, predlog bi dodatno zaoštrio odnose Švajcarske i Evropske unije i doveo do recipročnih mera kojima bi bili pogođeni Švajcarci koji žele da žive i rade u EU.

U Švajcarskoj živi oko 1,4 miliona građana EU, a oko 500.000 Švajcaraca živi u zemljama EU.

Na sličnom referendumu 2014. godine, Švajcarci su tesno izglasali ograničavanje pristupa građanima EU da žive i rade u Švajcarskoj.

Zakonodavci su, međutim, odbili da u potpunosti primene referendum strahujući od velikog uticaja na švajcarsko društvo i preduzeća, što je navelo Narodnu stranku da ponovo vrati to pitanje na glasanje ove godine.

 

 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Rak – bolest nestabilnosti genoma Rak – bolest nestabilnosti genoma

    Evolucija adaptira sve što postoji u korist preživljavanja, bez razmatranja dugoročnih posledica. Genetska oštećenja su uključena u signalne sisteme ćelija, gde regulišu metabolizam, ćelijsku aktivnost i mnoge druge procese. Deo rakova i samog procesa starenja je nusprodukt činjenice da evolucija nije imala bolje osnove za gradnju signalnih sistema

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side